Kronprinsen laget jordskjelvJon Magnus Christensen fra NORSAR, Kronprinsen, Anne Lycke fra NORSAR og Gro Gunnleiksrud Haatvedt fra Aker BP på vei inn for å lage utslag på seismografen.

Kronprinsen laget jordskjelv

Det ble en rystende opplevelse for Kronprins Haakon da han fredag besøkte forskningsstiftelsen NORSAR på Kjeller.

I løpet av en liten time fikk Kronprinsen høre hvordan NORSAR overvåker prøvestansavtalen for atomvåpen, hvordan de vurderer jordskjelvrisiko, og hvordan de hjelper olje- og gass-selskaper med å utvinne olje og gass på en mer effektiv og mindre risikofylt måte.

Viktig fredsarbeid

Kronprinsen besøkte NORSAR i anledning instituttets 50-årsjubileum.
Det var en stolt instituttleder som tok imot Kronprinsen.
– Vi er utrolig stolte over å få så fint besøk i forbindelse med 50-årsjubileumet vårt, sa administrerende direktør Anne Lycke.
I sin presentasjon til Kronprinsen la hun vekt på at NORSARs teknologi og kompetanse gjør det mulig for verdenssamfunnet å si fra når noen bryter prøvestansavtalen ved å sprenge atomvåpen.
– At en uavhengig institusjon følger med har en forebyggende effekt, og er derfor en viktig del av norsk fredsarbeid, sa Lycke.

Samarbeidsavtale med Aker BP

Hun fortalte også at NORSAR har teknologi og kompetanse som kan komme samfunnet til nytte innenfor et langt større område enn jordskjelv og prøvesprengninger. For eksempel vil olje og gass vil bli et enda viktigere satsingsområde for NORSAR fremover.
– Jeg er veldig glad for å fortelle at vi nylig har inngått en samarbeidsavtale med Aker BP om hvordan vi i fellesskap kan utvinne olje og gass på en sikrere og mer effektiv måte, sa Lycke.
Hun la ikke skjul på at hun er strålende fornøyd med den nye samarbeidsavtalen og at NORSAR ser et stort potensial for å knytte til seg flere industrielle partnere.
I tillegg ser Lycke at NORSAR kan bidra til raskere oppklaring av hendelsesforløp knyttet til store hendelser og ulykker.
– Når det først smeller hører vi med en gang hvor ulykken har funnet sted. Dermed kan vi bidra til å spare verdifull tid. Det betyr også at kostnadene for samfunnet kan bli lavere, forklarte Lycke.

Jordskjelv på Kjeller

Ved hjelp av seismometre kan NORSAR høre rystelser i jordskorpen, uansett hvor i verden de finner sted. Det kan være både naturlige og menneskeskapte jordskjelv.
Seismometrene er meget sensitive og kan identifisere det aller minste skjelv, for eksempel utløst av et lekent lite hopp i nærheten av instrumentet.
Og sånn kan det ha seg at Kronprinsen lagde et aldri så lite jordskjelv da han besøkte Kjeller.

Kronprinsen lager jordskjelv. Foto: NORSAR

X