Livsfarlig å ferdes på Vestlandet Jordskredet som tok liv ved Jølstervatnet i fjor sommer. Foto: Halfdan Carstens

Livsfarlig å ferdes på Vestlandet

De norske veiene er langt fra trygge. Det vet vestlendingene det meste om, og alle vi andre bør holde oss langt unna når det er meldt store nedbørsmengder.

Beliggende langt fra de aktive, tektoniske sonene, er vi i Norge forskånet for ødeleggende jordskjelv og vulkanutbrudd. Skred – i alle valører – har vi imidlertid flust med, og med ujevne mellomrom mister mennesker livet som følge av uforutsette hendelser.

Slik var det også da en mann i 50-årene omkom på Vestlandet den 30. juli i fjor.

Et jordskred løsnet i fjellsiden på sørsiden av Jølstravatnet og tok med seg bilen han kjørte. Ekstra tragisk var det at fylkesveien hadde blitt åpnet bare minutter før etter råd fra geologen på stedet.

Les også: Er bergenserne dumme?

Stengningen forut var forårsaket av flere ras langs E39 på nordsiden av vannet. Jordskredene i Jølster skjedde under kraftig styrtregn midt på sommeren, og NVE skriver på sine sider at flom- og jordskred kan inntreffe gjennom hele året. «Både snøsmelting, styrtregn og langvarig regn kan gi flom, og føre til jord-, sørpe- og flomskred.» Det var for øvrig ikke bare Jølster som ble rammet denne dagen i juli, også Førde og Gloppen ble hardt rammet med mange jord- og flomskred.

Da har vi lært følgende: På Vestlandet holder man seg borte fra veinettet når uværet herjer.

Styrtregn forårsaket jordskred. De kraftige regnbygene den 30. juli i fjor var svært lokale, og jordskredene skyldes mye regn på kort tid på ettermiddagen og kvelden. Ved Vassenden i Jølster ble det registrert 33 mm/time og 92 mm i løpet av ett døgn.

Foto: Halfdan Carstens

X