Tror 15.000 m3 har rast ut Mannen er et ustabilt fjellparti som ligger på vestsida av Romsdalen i Rauma kommune, Møre og Romsdal. Mannen er ein del av det tre kilometer lange Børa-Mannen-komplekset. Foto: Halfdan Carstens

Tror 15.000 m3 har rast ut

NVE har gjort et foreløpig anslag på hvor mye stein som har rast ut fra Veslemannen siden 2015.

NVE har imed bistand fra Norges geologiske undersøkelse gjortet foreløpig anslag på hvor store masser som har rast ut fra Veslemannen siden 2015. Volumet av utgjør i underkant av 15.000 kubikkmeter, skriver nrk.no.

– Det har rast vanvittig mye i løpet av sommeren og mye masse er vekk, har seksjonssjef i NVE Lars Harald Blikra tidligere uttalt til nrk.no. Han uttalte da at NVE vil kartlegge Veslemannen på nytt og regne på hvor mye volum og hvor stor masse som er igjen av fjellpartiet.

Geologene har tidligere gått ut i fra at det er et område på mellom 120.000-180.000 kubikkmeter som kan rase.

Størrelsen av partiet kan ha stor betydning for å måle hvor langt et skred kan nå.

Gudrin Majala i NVE sier at det er for tidlig å si om skredet kan nå bebyggelse eller ei.

Torsdag kom ikke store nedbørsmengder, men bevegelsene har likevel økt og er nå på 18 centimeter i døgnhastighet i den øvre delen, og på rundt 6 centimeter per døgn i den nedre delen. Det har også gått steinsprang. Dersom hastighetene i fjellet øker mer, og farenivået blir hevet, vil beboerne fortsatt bli evakuert, skriver NRK.

 

X