En tøff jobbKjerner fra Øksfjordhalvøya. Legg merke til et lite sulfidkorn. Det er gode nyheter. Foto: Halfdan Carstens

En tøff jobb

Industrialiseringen av norsk bergindustri startet med sølvfunnet på Kongsberg i 1623. Vi snakker altså om en snart 400 år gammel bransje. Denne lange historien dreier seg også om å bygge landet.

Og utviklingen har foregått i distriktene. Det er imidlertid ingen enkel sak å finne, avgrense og utvikle en ny gruve. Det krever stor tålmodighet, og gode finanser. Dette demonstreres av beretningen vi forteller i denne utgaven av GEO, om det arbeidet som Nordic Mining har satt i gang i Vest-Finnmark i håp om å kunne starte gruvedrift på flere kritiske metaller. Her er det definitiv ikke snakk om noen «quick fix». Begrepet «fast-track», som Statoil opererer med på sokkelen for raske utbygninger, er bare en fjern drøm. Det skyldes også en knallhard kamp mot miljøverngrupperinger som helst ser at Norge ikke skal bidra med leveranser til steinalderens mange miljøvennlige produkter.

MEDIAKLIPP
«Jeg tror alle er enige om at det vil høres litt rart ut at et nasjonalt museum i Norge er kledd i kinesisk eller østerriksk stein. Dette handler om følelser og nasjonal identitet.»
Klaus Schuwerk,
Arkitekten for Nasjonalmuseet
Aftenposten 13. feb. 2015

 

www.geo365.no
Nyheter fra bergindustrien
hver eneste dag
Nyhetsbrev hver morgen
www.geo365.no/nyhetsbrev

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    Alf Olav Larsen 6 år ago

    Bortsett fra en tyrkleif i teksten over (det skal være 1623), så er saken ennå eldre. Tyske bergfolk startet kobberverk og jernverk bl.a. i Telemark allerede omkring 1540. Eksempelvis Fossum jernverk ved Skien ble anlagt 1538-1540 og ble drevet i 325 år, dog med noen avbrudd i starten.

  • X