Fordi vi trenger demIlmenitt er råstoff for et hvitt fargepigment som benyttes i maling, papir, plast og tannpasta. Titania i Rogaland er en av verdens største produsenter av ilmenitt.

Fordi vi trenger dem

Tolv metaller og mineraler. Tolv korte forklaringer på hvorfor vi trenger bergindustrien. Både her hjemme og ute i verden.

Årets kalender fra NGU burde spres vidt i mange miljøer.
NGU kan starte med å sende den til alle som gjør sitt beste for å motarbeide utviklingen av norsk bergindustri. De kan få vite at alle pressemeldingene de skriver leses på LCD-skjermer som benytter sphaeleritt. (Men ikke fortell dem at kyanitt brukes i tennplugger.)
Deretter kan den gå til alle som tar beslutninger vedrørende bergindustrien. Herunder Miljøverndepartementet og Kommunaldepartementet. Næringsministeren burde også få noen eksemplarer å dele ut til byråkratene. De må få greie på at kalsitt utgjør en betydelig del av den papirbunken som ligger i inn-kurven (det er fordi den inneholder stein at den er så tung, til forskjell fra avispapir).
Hvis det fortsatt er noe igjen av opplaget burde resten gå til den oppvoksende slekt. Det må være greit å fortelle dem at spodumen er «en kilde til litium for bruk i blant annet i mobiltelefoner». De feminine vil da også bli opplyst om at vismut er «en vanlig bestanddel i øyenskygge, hårspray og neglelakk».
Om det likevel skulle være noen få eksemplarer igjen, kan de sendes til Øvre Singsaker. Noen av fruene der vil ha godt av å vite at gull kommer fra gråstein (om enn ikke norsk gråstein). Så får vi bare håpe at de fornemme deler kalenderen med sine barnebarn som da vil få vite at det samme metallet faktisk finnes i enhver mobiltelefon. Hushjelpen vil kunne lære at zeolitt «har en mineralstruktur som ligner et sugerør», at det «kan ta opp både vann og fremmedstoffer» og derfor egner seg godt i blant annet vaskemidler. Og når gubben sniker seg til kjøleskapet for en ekstra godbit (det er rimelig å tro at han er satt på diett), kan han gis anledning til å fordøye kunnskapen om at talk er et tilsetningsstoff i matvarer. (Men glem setningen om at vi har en talkgruve i Altermark. Den gruva ble nedlagt i 2010).
NGU’s hjemmeside

Newer Post
Older Post
X