I strupen på SametingetØystein Rushfeldt er administrerende direktør i Nussir ASA og har tatt på seg den formidable oppgaven med å få landets største kobberforekomst i drift. Men han er ikke imponert over Sametingets manglende respekt for innbyggerne og politikerne i Kvalsund, som etter en omfattende prosess har sagt ja til prosjektet. Foto: Halfdan Carstens

I strupen på Sametinget

I et intervju med High North News går adm. dir. i Nussir ASA i rette med det han mener er Samtetingets lettvinte retorikk.

– Det er greit å være gruvemotstander, det har jeg respekt for, men derfra og til det å drive en kampanje med faktafeil for å underbygge eget synspunkt, det er å gå for langt, sier Øystein Rushfeldt til High North News.
– De er ikke interessert i å få fakta og mer kunnskap om prosjektet, Sametingsrådet har allerede bestemt seg, sier Rushfeldt.
Leder i Sametingets nærings- og kulturkomitè Mariann Wollmann Magga (Ap) gir Rushfeldt delvis rett i det han sier, skriver High North News.
– Som skyggesaksordfører i denne saken ba jeg om flere dokumenter i den, blant annet konsekvensutredningen som er gjort, og som Nussir selv har lagt ut på egne nettsider. Så jeg kan gi ham delvis rett i det han sier, og det er også derfor vi inviterte til åpen høring sist mandag, slik at vi skulle få mer kunnskap om saken, sier Magga.
Øystein Rushfeldt hevder at retorikken fra Sametingsrådet er bevisst farget og unndrar fakta, og kommer med et konkret eksempel.
– Ja, for eksempel i Finnmarken 13. februar, hvor Silje Karine Muotka sier at det er grundig dokumentert at denne gruvedriften vil ha svært omfattende og negative konsekvenser for fiske, reindrift og miljø. Nå har vi nettopp fått en utslippstillatelse basert på utredninger som ikke viser det Muotka hevder. I samme sak sier hun også at de økonomisk og samfunnsmessig positive konsekvensene av Nussirprosjektet er basert på antakelser! Tror Muotka at vi baserer arbeidet vårt på noe vi har drømt? spør Rushfeldt.
Rushfeldt reagerer også på omtalen av gruveprosjektet som et “høyrisikoprosjekt hvor en spiller med lokalsamfunnet”, og mener det viser mangel på respekt for innbyggerne og politikerne i Kvalsund, som etter en omfattende prosess har sagt ja til.

X