Imponerende dugnadsarbeid Guidet tur i gruvene. Foto: Ronny Setså

Imponerende dugnadsarbeid

60 000 dugnadstimer er lagt ned i restaurasjonen av Stordø Kisgruber, den tidligere hjørnesteinsbedriften ved Stord.

– Det er galskap – ren idioti. Men vi har det utrolig moro også!

Til tross for sin respektable alder av 80 år, er kanskje Ivar Helleland en av de mest iherdige medlemmene i Venelaget for Gruo, organisasjonen som restaurerer, ivaretar og formidler gammel, lokal gruvehistorie.

– Vi har lagt ned om lag 60 000 dugnadstimer på gruvene uten å få en krone betalt for det. Totalt har vi trolig investert ca. seks millioner kroner på prosjektet, midler som vi først og fremst har skaffet gjennom god gammeldags tigging. Noen kroner kommer også fra guidete turer og matservering.

Stordø Kisgruber var i over 100 år en hjørnesteinsbedrift i lokalsamfunnet før den ble nedlagt på slutten av 1960-tallet.

Takket være den imponerende dugnadsinnsatsen, som startet allerede i 1993, opplever nå gruvene en ny storhetstid som museum med restaurerte gruveganger, heistårn, uteområde og turstier.

– Vi har ryddet, gruslagt og lyssatt en liten del av de mer enn 80 kilometerne med gruveganger som eksisterer. I tillegg har vi restaurert heistårnet, ryddet turstier, satt opp gjerder og hentet inn geologisk ekspertise for å sikre at gruvene er trygge for de besøkende, oppsummerer Torbjørn Marthinsen, leder i Venelaget.

Med sin klisterhjerne er Marthinsen kjent som «elefanten» blant gruvas venner, og kan gjengi alt han har lest om gruvehistorien, ikke minst alt som har med tall å gjøre.

– Da produksjonen var på topp i årene rundt 1953, sysselsatte gruvene 383 personer. Totalt ble det tatt ut 3,3 millioner kubikkis, tilsvarende 10 millioner tonn kis. Gehalten under produksjon lå på mellom 17 og 40 prosent. I tillegg ble det også produsert noe jern, silisium og gråberg (til bruk som singel, kjent som Stord Makadam), utdyper lederen.

Venelaget eier ikke gruvene, det er det kommunen som gjør. Men medlemmene føler et klart eierskap til infrastrukturen, til historien og til oppussingsprosjektene de har gjennomført over mer enn 25 år.

– Målet for Venelaget er å kunne vise frem og fortelle om en viktig del av lokalhistorien. Gjennom guidede turer i gruvegangene får folk et inntrykk av hvordan det var å jobbe der inne, det drypper vann fra taket, de kjenner det kalde gufset av vind i gangene, og de lukter svovelen, sier Helleland.

Les mer om de nyoppussede gruvene på geoforskning.no

X