Prestisjejobb til Oppdal StenDaglig leder Petter Bye (t.h.) og prosjektleder Geir S. Jacobsen fra Oppdal Sten var begge til stede da kontrakten mellom Statsbygg og Hofmann naturstein ble signert. Oppdal Sten skal levere skiferen som selskapet tar ut i et brudd i Drivdalen. Her står de foran veggen og skifergulvet som er utstilt utenfor Mellomstasjonen på Vestbanetomta i Oslo. Foto: Halfdan Carstens

Prestisjejobb til Oppdal Sten

Oppdal Sten fikk leveransen av stein. Nå er kontrakten signert, og uttaket av stein i Drivdalen har allerede begynt.

Tyske Hofmann Naturstein vant kontrakten om levering av 22 000m2 stein til Nasjonalmuseets nybygg på Vestbanetomta. Oppdal Sten blir underleverandør og skal ta ut stein til tak og fasade fra bruddet i Drivdalen sør for Oppdal (GEO 07/2015; «Lav pris og fin stein»).
Kontrakten ble signert under en enkel seremoni på Mellomstasjonen den 18. november. Mellomstasjonen er Statsbyggs informasjonssenter hvor alle og enhver kan bli kjent med bli kjent med byggeprosjektet og planene for det nye museet.
Kontrakten har en verdi på 97,8 millioner kroner, og Hofmann Naturstein hadde det nest billigste anbudet, knapt to millioner kroner dyrere enn leveransen der Liskifer i Nord-Trøndelag var involvert. Men pris var ikke eneste kriterium i den skarpe konkurransen.
-Her vil det passere tolv millioner mennesker i året, og noen av dem vil ta på veggen og se nøye på steinen. Da er det helt naturlig at kvalitet betyr mye, sa Synnøve Lyssand Sandberg, byggherredirektør i Statsbygg, under kontraktsigneringen.
Valget falt altså på Oppdal MørkGolan Oppdal som har mørke spetter i den grå overflaten og er råstoff for maskinelt bearbeidede produkter. Skiferen brukes blant annet til trappetrinn, flis, vindusbrett og benkeplater, og kundene kan velge mellom slipt, polert, flammet og børstet overflate. Disse overflatebehandlingene fremhever spillet i skiferen.
I leveransen til Statsbygg betød pris 45 prosent, kvalitet 35 prosent og leveringsdyktighet 20 prosent. Kvalitet har å gjøre med råstoffet, men tilvirkingen er selvsagt også viktig, og Hofmann Naturstein har et godt rykte med mange betydelige leveranser. Skryteboka deres er spekket med storslåtte bygg kledd med naturstein.
Dette er andre gangen vi leverer kvartsittskifer. Det første prosjektet var i Sveits, forteller Hofmann som sammen med sin far leder familiebedriften.
Petter Bye, daglig leder, og Geir S. Jacobsen, prosjektleder i Oppdal Sten, hadde tatt turen fra Trøndelag for å overvære høytideligheten. De stilte begge med sine bredeste smil, og med god grunn, for nå har de hanket i land en prestisjefylt jobb som vil gi dem mer enn nok å gjøre de neste to årene.
-Vi har egentlig tjuvstartet, sier Bye, med glimt i øyet, og forteller at de har planer om å sage ut blokker i stedet for å sprenge, presis slik det gjøres for eksempel i Larvik. Sagen blir levert om ikke lenge.
Oppdal Sten vil sende blokker til Tyskland med bil der den tyske samarbeidspartneren vil sage og bearbeide steinen til rett format og rett kvalitet.
Den endelige finishen på steinen er ikke bestemt ennå. Det gjenstår en del prøving og feiling.
-Vi vil i den nærmeste tiden se nøyere på hvilken prosess som gir det beste resultatet, forteller arkitekten Klaus Schuwerk (GEO 08/2014; «Fordi stein er kultur»), som for kontraktsigneringen viste frem en stein som fikk frem strukturen i steinen ved bruk av trykkspyling.
Belegningen til takterrassen skal produseres på Oppdal.
-Den skal formes i ulike størrelser i naturplan med sagde kanter, og det blir en liten utfordring å få tilvirket heller som er 5 cm og jevntykke, mener Geir S. Jacobsen.
Nå er det hard jobbing som gjenstår.
-Prosjektet skal gå parallelt med den ordinære driften og vil ikke påvirke leveringsdyktigheten til våre eksisterende forhandlere. Vi kommer derfor til å ansette flere både i bruddet og i produksjonen, forteller Petter Bye.
Om fire år får vi se det endelig resultatet. Millioner av nordmenn, samt ganske mange utlendinger, vil bli kjent med urgammel norsk skifer.

X