Vil innføre avgift på gruveavfall

Vil innføre avgift på gruveavfall

Etter at det ble kjent at Engebøfjellet kan inneholde verdier for milliarder av kroner, ønsker SV å innføre avgift på gruveavfallet for å sikre staten en større del av verdiene.

– Vi vil at Nordic Mining også skal betale for den miljøkostnaden de påfører samfunnet rundt seg. Derfor foreslår vi en avgift på 50 kroner per tonn med gruveavfall som ligger igjen etter gruvedriften, sier stortingsrepresentant for SV Lars Haltbrekken til NRK.
Avgiften skal fungere som et insentiv for selskapet til å bruke avfallet til noe fornuftig istedenfor å deponere det i fjorden.
Haltbrekken møter raskt motstand fra Frank Willy Djuvik i Frp.
– Mitt førsteinntrykk er at det er et dumt forslag. SV er egentlig mest opptatt av at dette prosjektet ikke skal bli noe av, og så tenker di at en slik avgift vil hindre at det blir lønnsomt, sier Djupvik.
Prosjektet er ikke bærekraftig om ikke Nordic Mining kan ta regningen for de negative miljøkonsekvensene de påfører samfunnet, sier Haltbrekken videre.
Ivar Fossum, konsernsjef i Nordic Mining, sier at han ser frem til å lese forslaget fra SV, men ønsker ikke å kommentere saken.
Les hele saken på nrk.no

X