Vil utvinne rhyolitt Mikroskopfoto av Veddeasken. De klare kornene som ser ut som knust vindusglass er sure (rhyolittiske) og de er deler av glassbobler som kom opp av lavaen og sprakk. De brune kornene er basaltiske. Foto: Jan Mangerud

Vil utvinne rhyolitt

Bergarten rhyolitt er funnet på Hovin. Nå vil Ramlo sandtak utvinne den.

Tore Ramlo i Ramlo sandtak studerte kartleggingen til NGU i Midt-Norge, og oppdaget at Rhyolitt er oppdaget på Hovin. Nå vil han utvinne forekomsten.
Grunneierne har gitt tillatelse og nå er Ramlo Sandtak i gang med å søke om godkjenning av et stort steinbrudd.
Rhyolitt egner seg godt til vegbygging og asfalt.
– Det er mulig å drive i steinbruddet i mange år, og vi planlegger å ta ut 200.000 tonn i året, sier Ramlo til Trønderbladet.
Ramlo opplyser at store steiner skal tas ut fra steinbruddet, og kjøres til Hofstad næringspark der Ramlo sandtak har ett av Norges største knuse- og sorteringsanlegg. Ramlo har i bakhodet at Gauldalen står foran store veibygginger om noen år, og at rhyolitten dermed kan bli ettertraktet. Ifølge et grovt overslag Ramlo gjorde på møtet, vil det bli over 6000 lastebillass i året.

Rhyolitt, ryolitt (eller liparitt) er ein ekstrusiv magmatisk bergart med felsisk samansetnad. Ryolitt har gjerne lys farge, ofte blåleg grå med lyse striper, og han vert derfor ofte kalla årekvarts. Han vanlegvis samansatt av mineral som kvarts, feltspat og plagioklas.

Les hele saken på Trønderbladets nettsider.

COMMENTS

WORDPRESS: 3
 • comment-avatar
  Rhyolite er ikke et mineral. 4 år ago

  Litt feilaktig omtale av hva rhyolite er: å kalle bergarten rhyolite for et mineral. Det er en lava bergart og har således opprinnelig størknet raskt på jordens overflate. Sammensetningen er tilsvarende en granitt. Sistnevnte er en dypbergart, dvs den størknet i jordens indre og er krystallisert (hovedsakelig kvarts og feltspat).

 • comment-avatar
  Ronald Werner 4 år ago

  Rhyolitt er ikke noe mineral, det er en bergart. Og den er heller ikke sjeldent.

 • comment-avatar

  Vi har oppdatert saken. Takk for tilbakemelding og innspill!

 • X