En (nesten) ukjent verden

En (nesten) ukjent verden

Som ledd i forberedelsene til mineralleting på den atlantiske midthavsryggen mellom Norge og Grønland, er Mareano-programmet godt i gang med detaljert kartlegging av bunnmiljøet i hele Norskehavet.

Bildetekst: Terje Thorsnes (NGU) var for mer enn 15 år siden pådriver for å opprette Mareano-programmet, og siden oppstarten i 2005 har han vært involvert i både faglig og administrativt arbeid. På skjermen ligger et dybdekart fra Framstredet i Grønlandshavet. Med blå farge ser vi Molloydypet, 160 km vest for Svalbard, som er det aller […]

Bildetekst: Terje Thorsnes (NGU) var for mer enn 15 år siden pådriver for å opprette Mareano-programmet, og siden oppstarten i 2005 har han vært involvert i både faglig og administrativt arbeid. På skjermen ligger et dybdekart fra Framstredet i Grønlandshavet. Med blå farge ser vi Molloydypet, 160 km vest for Svalbard, som er det aller dypeste havområdet innenfor norsk territorium. Foto: Halfdan Carstens 

Nå skal jeg fortelle en godt bevart hemmelighet, sier Terje Thorsnes, forsker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

På skjermen viser han fram et batymetrisk kart dandert med gilde farger over et lite område i Framstredet vest for Svalbard.

Et raskt søk på Google viser at Thorsnes sin påstand om «hemmelighold» holder vann. Til tross for at Molloydypet ble oppdaget allerede i 1972, finnes det kun et fåtall oppslag som omhandler dette bunnpunktet i norsk natur. Wikipedias norske utgave er helt blank. Det samme er snl.no (Store Norske Leksikon).

– Alle vet at Galdhøpiggen er Norges høyeste fjell, men de aller færreste er kjent med at Molloydypet i Framstredet, mellom Svalbard og Grønland, innehar Norges dypeste punkt, målt til 5569 m u.h.

Les hele historien på geoforskning.no

 

X