Bygget for opplevelser Anders Bjerga holdt foredrag om det nyåpnede museet under vintermøtet i Oslo. Foto: Ronny Setså

Bygget for opplevelser

Følelser og opplevelser er viktige verktøy for formidling. Anders Bjerga holdt foredrag om de nye geologiske utstillingene ved Universitetsmuseet i Bergen.

De naturhistoriske samlingene til Universitetsmuseet i Bergen åpnet i fjor høst etter å ha vært stengt siden 2013 på grunn av nødvendig oppussingsarbeid. I den forbindelse ble de geologiske utstillingene fornyet med blant annet en ny utstilling om dyphavet.

– Vi tenkte hardt og lenge på hvordan vi kan presentere forskningen vår på en slik måte at det vekker publikums interesse, sa Anders Bjerga, stipendiat ved G. Jebsen-senter for dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen (UiB) under et foredrag under det nordiske geologiske vintermøtet i Oslo 8. januar.

Hoveddelen av dyphavsutstillingen er lagt til et mørkt rom som skal gi de besøkende følelsen av å være i dyphavet. Kronen på verket er en 20 meter lang vegg som simulerer prosesser som finner sted i mørket på havets bunn; vulkanutbrudd, varme kilder og et yrende dyreliv.

– Utstillingene har så langt vært en stor suksess og vi føler at vi har klart å komme nær visjonen vår om hvordan vi skulle presentere forskningen vår. Vi har lagt opp til at publikum skal lære gjennom opplevelser og følelser, og i mindre grad gjennom å lese plaketter.

De to første ukene etter åpning besøkte hele 15 000 personer museet. Den gamle rekorden på 1 300 besøkende på én dag ble slått da hele 2 309 personer stod i kø en helgedag i fjor høst.

– Tenk at vi har fått folk til å stå i kø for å betale for å se på forskning. Det er fantastisk, avsluttet Anders Bjerga.

Les mer om de nye utstillingene ved Universitetsmuseet i Bergen i neste utgave av GEO.

X