En 300 millioner år lang reise langs kysten

En 300 millioner år lang reise langs kysten

To geologer har laget en komplett guide for det unike Festningsprofilet ytterst i Isfjorden.

Alle som har interesse for Svalbards geologi har enten hørt om eller har allerede besøkt det velkjente Festningsprofilet ytterst i Isfjorden.

Festningsprofilet gir et unikt tilbakeblikk på 300 millioner år av geologisk historie og viser sedimentære bergarter fra karbon alder til basis av kenozoikum i et kontinuerlig blottlagt kystprofil. Den unike blotingen er lett tilgjengelig siden bergartene her er sterkt foldet og står steilt i klippene langs stranden.

Profilet ble først oppmålt i 1937 av Adolf Hoel og Anders Orvin og ble senere udødeliggjort med funn av dinosaurfotspor på 1960-tallet. Fra 1970-tallet og utover har det særlig vært fokus på sedimentologiske og stratigrafiske studier. Dette har resultert i en rekke masteroppgaver og doktorgrader.

I dag benyttes lokaliteten særlig i undervisning siden bergartene har stor variasjon fra fossilrike kalksteiner til sandsteiner og organisk rike skifere avsatt i alt fra dyp sokkel til grunne deltaiske kystlinjer. Dessverre er ikke dinosaursporene like godt bevart som på 1960-tallet, men noen av dem kan enda studeres.

Vi har nå laget en komplett guide for dette unike profilet som vi håper er til nytte både for den erfarne geolog, den glade amatør og for alle som har interesse for Svalbards og Barentshavets geologi.

Guiden finnes på www.geologi.no. Så da er det bare for deg å planlegge neste besøk til Festningen, god tur!

ATLE MØRK OG STEN-ANDREAS GRUNDVÅG

X