Verdens største støvkilde Foto: NASA Earth Observatory

Verdens største støvkilde

Nord-Afrika forer Atlanterhavet og Karibien med store mengder næringsrikt støv. Partikkelmengden i lufta er mye større enn tidligere antatt og svært sesongavhengig.

Turister på Kanariøyene har de siste dagene vært «sandfaste», rapporterer flere medier, deriblant NRK.no.

Nord-Afrika og ørkenen Sahara spesielt er verdens største kilde til atmosfærisk støv.

I en pressemelding fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, forteller atmosfæreforsker Hongbin Yu at denne delen av verden er optimal med hensyn på ansamling av støv.

«Hovedingrediensene» er sterke vinder, sedimentakkumulasjoner i bassenger, tørt klima og lite vegetasjon.

Ørkenstøvet, som i hovedsak består av leire, karbonater og metalloksider, utgjør en viktig kilde til næringsstoffer (primært jern) for hav og regnskoger.

Støvet kan transporteres langt med vindsystemer, og deler av det krysser Atlanterhavet og faller ned over Karibien og Sør-Amerika.

Forskere har tidligere foreslått at øygruppen Bahamas ikke hadde eksistert om det ikke var for at jernholdig støv drysser ned i det Karibiske hav og livnærer algene som feller ut kalsiumkarbonat (kalk).

Nye undersøkelser av støvets reise over Atlanterhavet foreslår at ledende atmosfæriske sirkulasjonsmodeller har overestimert hvor raskt støvet faller ned i Atlanterhavet etter at det har forlatt Afrika med passatvindene med 2 – 5 ganger.

Det vil si at det er mye mer støv i atmosfæren over Atlanterhavet enn tidligere antatt.

Les hele saken på geoforskning.no

Older Post
X