Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalparkFoto: Halfdan Carstens

Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark

Juni 2021: Fra E6 ser vi i vest en mengde fjell. Høyest av dem alle er de fire 2000-metertoppene som utgjør kronen på Snøhetta-massivet.

Bildet over: Fjellområdet med Snøhetta er et nasjonalt symbol. Etter 2018 omfatter nasjonalparken også tidligere Hjerkinn skytefelt, og i september 2020 ble Norgeshistoriens største naturrestaurering markert i en seremoni på Viewpoint Snøhetta.

«Enige og troe, indtil Dovre falder».

Uttrykket stammer fra eidsvollsmennenes ed i 1814, og etter feiringen av 200-årsjubileet for Grunnloven i 2014 er de i dag på folkemunne. Det skyldes også at vi forbinder noe solid med Dovre, dette golde høyfjellsplatået nord for Rondane, det vil alltid være der.

For farende langs E6 dekkes horisonten i vest av en mengde fjell. Høyest av dem alle er de fire 2000-metertoppene som utgjør kronen på det velkjente Snøhetta-massivet.

Sammen danner de en fin bue over en storslått botn der glasiale prosesser er svært tydelige. Selvfølgelig heter fjellet Snøhetta.

Store deler av året er det dekket av en kappe med snø. Det vil si, det er ikke like selvfølgelig i dag som det var for et par-tre hundre år siden.

Navnet fikk det majestetiske fjellet da vi under Den lille istid (1400-1850) hadde et kaldere klima her i landet, og på en tid da Stortoppen selv sent på sommeren var dekket av snø helt ned til 1800 meter.

X