De nye geologiske utstillingene ved det nyoppussede Universitetsmuseet i Bergen tar publikum med på en uforglemmelig reise ned i dyphavet og gjennom en fjellkjedes vekst og fall.
– Bli med inn! Dette rommet skal gi deg opplevelsen av å være i dyphavet, forteller en entusiastisk Anders Bjerga, stipendiat ved K.G. Jebsen-senter for dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen (UiB).
Det mørke rommet byr på mange sanseinntrykk fra første sekund vi trer inn.
I øyekroken kan vi oppfatte en bevegelse. Vibrasjoner i kroppen fra en rumlende lyd. Det er et undersjøisk vulkanutbrudd.
Den langstrakte veggen «lever» og simulerer prosesser som finner sted i dyphavet. Vulkanutbrudd. Varme kilder. Yrende dyreliv på havbunnen og i vannsøylen. En nysgjerrig blekksprut kommer nærmere deg.
– Alt som skjer på veggen representerer dyphavet slik forskerne ved UiB har dokumentert at det foregår gjennom observasjoner og videomaterial. Og det du ser genereres i sanntid – dette er ikke en animasjon som er laget på forhånd, forklarer Sølve Westli, overingeniør og utstillingsdesigner ved de naturhistoriske samlingene.

Et undersjøisk vulkanutbrudd simuleres på langveggen i dyphavsrommet. I forgrunnen ser vi et forstørret eksemplar av en bakterie som lever blant varme kilder ved midthavsryggene. Foto: Ronny Setså
Westli er med god grunn stolt av den nye installasjonen som de to første ukene etter åpningen har vært med på å lokke 15 000 personer til museet og med en ny rekord på 2 309 på én dag. Til sammenlikning var den gamle dagsrekorden 1 200 personer.
Det er altså en datamaskin som fremkaller de levende bildene vi ser på veggen etter fysikkens lover. Bakgrunnslyden, en «typisk undervannslyd», er ekte, basert på opptak gjort i en fjord på Vestlandet.
Fire knapt synlige prosjektorer i taket over oss strømmer de levende bildene sømløst. At dette er spesialeffekter av høy kvalitet, kan Westli bekrefte.
– Det er den lokale bedriften Rebel Unit som står bak de visuelle effektene. De har bidratt til produksjonen av en rekke Hollywood-filmer, og mottok en Oscar-pris for sitt arbeid med spillefilmen Gravity fra 2013.
Les mer om de nye geologiske utstillingene ved museet på geoforskning.no