Formidling på sitt beste

Formidling på sitt beste

Over de hvite, steile klippene på Møn har Danmark skapt et usedvanlig flott geosenter som landet kan være stolt av. Geologer med planer om å reise sørover denne sommeren bør definitivt vurdere å legge veien om denne perlen.

GeoCenter Møns Klint

54° 57′ 58″N

12° 32′ 53″ Ø

 

Det er Havets T-Rex som tar i mot. Ingen i det mer enn 66 millioner år gamle kritthavet var mer fryktinngytende enn denne marine øglen. Over 14 meter lang var Mosasaurus selve kongen blant fisker, haier, øgler og andre skapninger som kjempet for å overleve i dette rovdyrenes mekka.

 

I løpet av den tiden du bruker på GeoCenter Møns Klint skal dere bli godt kjent. Moderne virkemidler gjør det mulig.

 

Geosenteret ligger lengst øst på øya Møn, ytterst mot den berømte Møns Klint. Her stuper de hvite klippene rett i havet.

 

Geosenteret er bare seks år gammelt. Utgangspunktet er selvfølgelig de hvite krittklippene som i all hovedsak består av ørsmå kokkolittskall. En stor modell av denne algen ønsker oss også velkommen, og det meste av senteret har enten kritthavet eller istiden som tema. Senterets velkomstord på ytterveggen, «Oplev Danmarks fødsel», er derfor litt misvisende.

 

Det er ikke bare natur- og geologiinteresserte voksne som finner noe i dette senteret. Det er også gode tilbud for barn. Ikke minst er det mange muligheter for aktivitet. Hva med å leke at du har isens supermannkrefter og kan skyve krittflakene til den formen de har i dag? Eller kanskje frister det mer å lete etter fossiler?

 

Ett av godene på dette delikate museet er at vi ikke blir nedlesset med lange, omstendelige tekster på store plakater. De er i stedet korte og konsise, samtidig som de gir nødvendig kunnskap. Gode illustrasjoner hjelper selvfølgelig godt til.

 

Helheten i senteret skapes av 3D-filmen om livet i kritthavet. Her følger vi en mengde levende vesener, blir med paleontologer på jakt etter fossiler, og blir mektig imponert over hvordan scenene bindes sammen til en spennende fortelling.

 

Noen av de pedagogiske effektene i filmene er svinaktig gode. Spesielt la vi merke til hvordan fossiler kom ut av de sedimentære lagene og ble omskapt til levende dyr. Å oppleve lynraske fisker komme mot deg i rasende fart er også noe som blir husket. 3D-animasjonene er så livaktige at det er fristende å vifte bort fiskene som svømmer rundt deg.

 

På Møns Klint har danskene skapt et geosenter som overgår alt vi her hjemme kan tilby av geologiske formidling til allmennheten. Det er rett og slett imponerende hva de har skapt ut av geologisk kunnskap og moderne teknologi, samt en god porsjon estetisk sans der stein står i sentrum. Det er bare litt overdreven og unødvendig bruk av betong vi har i mot.

 

Rundturen gir god inspirasjon til å gå en tur under klippene. Bare å vandre langs stranden og studere formasjonene er for så vidt nok i seg selv. Fra Stevns Klint [lenke til artikkel] er vi kjent med at lagene ligger horisontalt. Slik er det ikke her. Isen har skjøvet dem opp slik at de ligger som flak oppå hverandre. Inn i mellom ligger kvartære løsmasser. De er lett å få øye på fordi den mørke fargen står i kontrast til det hvite krittet.

 

Fossil-leting er også en aktivitet. Etter sigende levde blekkspruter, sjøpinnsvin, muslinger, alger og en masse andre dyr i kritthavet. Men å finne en mosasaurtann bør ikke være en av ambisjonene. Slike funn hører med til sjeldenhetene.

 

Nede i vannkanten dominerer små rullestein. De består for det meste av flint. Den harde og spesielle steinen ligger som tynne lag inne i krittet, og jevnlig faller det små stykker ned, som så blir rundvasket av bølgenes evige slag mot stranden.

 

Utenfor stranda er vannet bleket av krittstøvet som kontinuerlig vaskes ned klippeveggene og skyldes ut i havet.

 

Vær lur. Gjør ære på våre danske venner. Sett av en hel dag. Noen timer inne. Enda flere ute. For å oppleve naturens undere slik de var en gang for 70 millioner år siden.

 

 

Adkomst:

Møns Klint ligger på øya Møn sør for København. Det er knapt to timer å kjøre på gode veier. Ved å ta en liten avstikker kan denne attraksjonen kombineres med et besøk til Stevns Klint som ligger helt øst på Sjælland.

 

Flott nettsted:

Nettstedet moensklint.dk er absolutt å anbefale. Her kan du lese om hvordan klippene ble til, eller du kan glede deg over Maltes store oppdagelse da han lette etter fossiler mellom småsteinene på stranden.

 

X