Jotunheimen nasjonalparkFra toppen av Glittertinden er ryggen med det flotte navnet Trollsteineggje et blikkfang der den skiller Østre og Vestre Grjotbreen (Grotbrean).

Jotunheimen nasjonalpark

August 2021: Fra Glittertinden 2452 meter over havet har du formidabel utsikt mot Trollsteineggje og Østre og Vestre Grjotbreen.

Bildet over: Fra toppen av Glittertinden er ryggen med det flotte navnet Trollsteineggje et blikkfang der den skiller Østre og Vestre Grjotbreen (Grotbrean).

Endelig. Sommeren 2020 fikk vi svaret. Glittertinden – Norges nest høyeste fjelltopp – rager 2452 m o.h.

Mysteriet om toppens egentlige høyde skyldes is- og snøkappen som dekker det kaledonske skyvedekket med sine gabbrobergarter. Først i år har kappen blitt så tynn at det var mulig å måle høyden på det faste fjellet.

Fra toppen er det likevel utsikten som tar oppmerksomheten, og spesielt fascinerende er Østre og Vestre Grjotbreen som ligger i avgrunnen rett under oss. Disse to er restene etter den store breen som grov ut botnen på nordsiden av Glittertind, og på den måten skapte den stupbratte fjellveggen som avgrenser fjellet i retning Ottadalen.

Midt imellom ligger den sylskarpe Trollsteineggje (2300 m o.h.). Vi aner blokkhavet som skyldes frostforvitring gjennom tusener av år.

Innenfor Jotunheimen nasjonalpark utgjør isbreene omtrent ti prosent av det totale arealet. Den største er Smørstabbreen med 15 km2. Grjotbreene er totalt 6,3 km2.

Alle breene i denne fjellheimen har gått sterkt tilbake de senere årene.


M Vest Energy er sponsor for august måned og bidrar til spredning av geologisk kunnskap

X