Med fjorden som klasseromI ett av mange arrangementer på Geologiens dag geleidet Morten Bergan (med mikrofonen) allmennheten gjennom kambrosilurbergartene på øyene i Indre Oslofjord.

Med fjorden som klasserom

NGF står bak Geologiens Dag. De som bor i Oslo-området fikk tilbud om en fire timers gratis guiding på fjorden. Med proff guide.

250 stod på venteliste. 100 var forhåndsklarert for båttur på Oslofjorden. Det var altså ingenting å si på interessen.
På Geologiens dag inviterte NGFs osloavdeling allmennheten på båttur mellom øyene i Indre Oslofjord. I det nydelige været – på øverste dekk – kunne deltakerne suge kunnskap fra Morten Bergans innholdsrike bryst.
Morten Bergan kaller seg sedimentolog, men har spesialkunnskap om kambrosilurbergartene i en circumferens der Snarøya er sentrum. Deltakerne på båtturen fikk høre om skifer, kalkstein og lavabergarter, og ikke minst hvordan flere av disse bergartene har vært ressurser for befolkningen i Oslo-området. Merkelig hulrom i fjellet ble forklart med at harde lavabergarter hadde blitt tatt ut og blitt til gatestein, mens blanke fjellsider skyldes uttak av kalkstein som har vært råstoff til omfattende kalksteinsindustri. Skiferen derimot, er bare i veien. Og sammen med kalkstein gir den elendige svaberg.
Bergan ga også en innføring i hvordan Den kaledonske fjellkjedefoldningen har påvirket de opprinnelige horisontale lagene i Oslofeltet. Forkastninger, foldninger og inverterte lag ble forklart fra en seilende scene.

X