Ny Geopark i Nordland Triborgen er en stor strandvoll med rullesteiner som ligger opp mot 50 m o.h. Sagnet sier at en gullskatt skal være nedgravd her. Skatten skal være så stor at den kan fø hele Norges befolkning i 30 år. I 1887 kom det en delegasjon hit fra Leirfjord, lengre nord på Helgeland, for å finne skatten. De lyktes ikke med å finne den, og den har fortsatt ikke dukket opp. I dag er Triborgen et fredet kulturminne. Foto: Halfdan Carstens

Ny Geopark i Nordland

Nye Trollfjell Geopark skal legge til rette for opplevelser i verdensklasse basert på Sør Helgelands og Lekas unike geologiske historie.

Under UNESCOs møte den 11.april i Paris ble Trollfjell Geopark godkjent som Trollfjell UNESCO Global Geopark. Trollfjell får dermed UNESCO status i selskap med 150andre geoparker verden over.

– Det er med stolthet Trollfjell Geoparknå kan fortelle at et langsiktig arbeid i regionen har båret frukter. UNESCO statusenbetyr anerkjennelse av regionens geologiske kvaliteter, et kvalitetsstempel på vårt arbeid og økt oppmerksomhet om Trollfjell blant fastboende og turister, sier Magne Ekker, daglig leder i Trollfjell Geopark.

Trollfjell Geopark er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Brønnøy, Vega, Vevelstad, Sømna, Bindal og Leka, og en del av reiselivsstrategien på Sør-Helgeland og Leka.

Geoparken skal bidra til attraktivitet og verdiskaping i området ved å legge til rette for aktiviteter og opplevelser i verdensklasse basert på Sør Helgelands og Lekas unike geologiske historie og fenomener, kan vi lese på trollfjellgeopark.no.

«En geopark er et område med en spesiell geologisk naturarv av internasjonal betydning der man satser på bærekraftig utvikling, stedsutvikling, kunnskapsspredning og geoturisme. I en geopark skal man vise hvordan de geologiske forutsetningene er bakgrunn for hvordan landskapet er blitt til, det biologiskem mangfoldet og menneskelig bosetting.»

Kommer du E6 sørfra, kommer du inn til Trollfjell ved å følge kystriksveien (FV17), der deler av veien er nasjonal turistvei. Et annet alternativ fra E6 er tosenveien (FV76). Nordfra kan man også komme til Trollfjell via sandnessjøen (FV17).

Trollfjell Geopark skryter av en rekke lokaliteter som forteller om områdets geologi: Leka, Vega, strandflatelandskapet, samt kleberstein- og kvernsteinsbrudd. Med til opplevelsene hører også hullet i Torghatten, det mystiske Engavatnet og gamle rullesteinsstrender.

Les om Trollfjell Geopark her.

Trollfjell Geoparks nettsted er forøvrig svært oversiktlig og har god og lettfattelig informasjon.

nrk.no 16.04.19: Som tatt ut av en amerikansk westernfilm – nå har UNESCO oppdaget det unike landskapet

Nordland Fylkeskommune skriver om Trollfjell Geopark.

 

X