Ny gullrekord – igjenGullprisen steg med tolv prosent i første halvår 2019. Foto: Marius Frang

Ny gullrekord – igjen

For andre gang denne sommeren har det i elva Gisna rett nord for Oppdal blitt satt ny norgesrekort for allluviale nuggets. Vekten stoppet til slutt på 34,90 gram.

Rekorden fra juni ble ikke gammel. Den 6. august fant Marius Frang en nugget på hele 34,90 gram i elva Gisna nord for Oppdal. Den forrige rekorden var på 19,56 gram og tilhørte Arne Sevaldsen.
Norgesrekorden.

 Historien om gullgraverne i Gisna kan du lese om i GEO 05 med utgivelse sent i august. «Et svart uhyre ligger ute i elva og bukter seg. Med jevne mellomrom kommer en hånd opp. Steiner blir slengt unna og treffer vannet med et plask. Hadde jeg ikke visst bedre, kunne jeg trodd det var en sjøorm som lå og lekte seg midt i den sterke strømmen. Men nei da. Forklaringen er mer naturlig, og vel så eksotisk.»

Heller ikke denne klumpen rakk å komme frem til vaskepannen før den ble oppdaget. Frang forteller at den lå og lyste mot ham under noen store steiner han hadde lempet vekk, og at han tok den med fingrene lenge før den rakk å komme inn i støvsugeren.
Han skjønte med en gang at det var storfangst. Det samme gjorde et par andre gullgravere som holdt på like ved siden av. Finneren vrengte av seg dykkermasken, og sammen sprang de bort til vekten. Og riktig nok. Det var ny rekord. Med god margin.
Gullfeber i Gisnadalen.
Denne regntunge dagen ble i det hele tatt en god dag for gullgraveren. Den startet riktig nok tregt, forteller han, etter alt for mange timer i soveposen. Men ganske tidlig fant han en nugget (1,05 g), og sammen med annet «pjusk» ble den totale fangsten på mer enn 5,5 gram, før dagen gikk inn i historiebøkene sånn ved femtiden om ettermiddagen.

X