Oljen "glemt" i energimeldingen

Oljen "glemt" i energimeldingen

Oljeministeren bekrefter at oljeindustrien ikke blir en del av den første energimeldingen på 17 år.

Olje og energiminister Tord Lien bekreftet søndag overfor flere miljøorganisasjoner og til Vårt Land, at oljeindustrien ikke tas med i den første store miljømeldingen på 17 år. Ikke overraskende hagler kritikken.
Det har vært forventet at energimeldingen vil følge opp klimaavtalen fra Paris og gi klare retningslinjer for hvordan Norge skal nå klimamålene i fremtiden.
– Å lage en energimelding uten å nevne olje og gass, blir som å lage en nasjonal transportplan uten å snakke om veibygging, sier Heikki Holmås (SV), medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget til vl.no.
Bellona er skuffet og mener at energimeldingen burde tatt et oppgjør med «elefanten i rommet».
– Verden trenger tross alt utslippskutt, ikke utredninger skrevet med skylapper på, sier Lene Hodge, rådgiver i energieffektivisering i Bellona.
Lene Hodge, energieffektiviserings-rådgiver i Bellona, viser til at regjeringens arbeid med å utarbeide en ny energimelding ble varslet allerede i regjeringserklæringen fra Solberg-regjeringen høsten 2013. I denne lovet regjeringen å legge frem en helhetlig energipolitikk, hvor energiforsyning, klimautfordringer og næringsutvikling ses i en sammenheng.
– Verden trenger tross alt utslippskutt, ikke utredninger skrevet med skylapper på, sier Lene Hodge, rådgiver i energieffektivisering i Bellona.
Klar i april
Regjeringen har varslet at energimeldingen vil være klar i april. Dette er en av de store sakene som Energi-og miljøkomiteen på Stortinget skal behandle i løpet av våren.
Venstres Ola Elvestuen er leder i Energikomiteen, og sier at i alle fall energiproduksjonen i selve oljesektoren bør være en del av den nye planen.
– For det er der de største utslippene er i dag, påpeker Elvestuen.
Les hele saken på vl.no

X