Fredag leverte Equinor sammen med partnerne Shell og Total søknad om utnyttelsestillatelse for et undersjøisk reservoar til injeksjon og lagring av karbondioksid (CO2).
Deponeringen er tenkt foregå i et område sørvest for Trollfeltet.
Det er aller første gang myndighetene har lyst ut en konsesjonsrunde for injeksjon og lagring av CO2.
Equinor og partnerne i prosjektet Northern Lights var eneste søker da fristen gikk ut klokka 12 fredag.
– Vi ser fram til den videre dialogen med Olje- og energidepartementet og Oljedirektoratet om dette utover høsten, sier Per Gunnar Stavland, myndighetskontakt i Northern Lights.
Myndighetene lyste ut det aktuelle arealet 5. juli. Statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP) sa da at utlysningen er en konkret oppfølging av regjeringens ambisjon for fullskala CO2-håndtering i Norge, og en viktig del av arbeidet med lagringsdelen.
Ambisjonen er å realisere en kostnadseffektiv løsning for fullskala CO2-håndtering i Norge, gitt at dette gir teknologiutvikling i et internasjonalt perspektiv, jf. Prop. 85 S (2017-2018).
Utnyttelsestillatelsens konkrete geografiske omfang, beliggenhet, varighet, eventuelle arbeidsforpliktelse og spesifikke vilkår for øvrig fastsettes på tildelingstidspunktet, og departementet forbeholder seg retten til å forhandle med søkeren(e) om følgende: a) Området for tillatelsen. b) Varighet av utnyttelsestillatelsen, og frist for fremleggelse av plan for utbygging og drift (PUD). c) Vilkår for etterdrift og ansvarsoverføring til staten v/Olje- og energidepartementet.
– Oljedirektoratet vil på tilsvarende måte som ved tildeling av utvinningstillatelser evaluere det geofaglige arbeidet og gi råd til departementet i forkant av en tildeling, sier Wenche Tjelta Johansen, som er underdirektør innen leting i OD.
– Regjeringen har ambisjon om å realisere en kostnadseffektiv løsning for fullskala CO₂-håndtering i Norge, gitt at dette gir teknologiutvikling i et internasjonalt perspektiv. Selskapenes arbeid med å modne frem en lagerløsning for CO₂ er en nødvendig forutsetning for at vi skal lykkes med dette, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.
Tildeling av en utnyttelsestillatelse er en nødvendig forutsetning for selskapenes arbeid med å gjennomføre konsept- og forprosjektstudier for å vurdere mulighetene for et norsk CO₂-lager knyttet til fullskala CO₂-håndtering mer i detalj. Samtidig kan man få mer nøyaktige kostnadsestimater fram mot en eventuell investeringsbeslutning.
Etter behandling av søknaden tar departementet sikte på tildeling av en utnyttelsestillatelse i løpet av 2018.