En tur langs fjordenMorten Bergan kjenner både steinene og fuglene på Fornebu som sin egen bukselomme, og han deler mer enn gjerne kunnskapen med andre interesserte. Foto: Halfdan Carstens

En tur langs fjorden

Oslofeltets kambro-silurlagrekke med sine knudrete «svaberg» karakteriserer kystlandskapet rundt Fornebu.

For tredje gang tar Morten Bergan med deltakerne på Maikonferansen til blotningene rett utenfor konferansehotellet på Fornebu. Lokalitetene ligger i gangavstand og det kreves ikke turutstyr.
I det gode været vil Bergan vise oss et utsnitt av den 475 meter mektige ordoviciske lagrekken som består av gråsvarte skifre og gråhvite kalksteiner. Oslo-Asker-distriktet var typeområde for etasjesystemet som Theodor Kjerulf etablerte i 1857 og som senere ble modifisert av Waldemar Chr. Brøgger i 1882 og 1887. Den kartleggingen de gjorde, senere supplert av «Fornebu-geologen» Werner Werenskiold i 1911, står fortsatt som det mest detaljerte, publiserte arbeidet over geologien i indre Oslofjord.
Etasjesystemet ble senere (1990) revidert, og i dag benyttes formasjonsnavn.
The cambro-silurian sedimentary rocks of the Oslo Rift
Fredrik Bockelie har i nyere tid drevet med detaljert kartlegging (1:5000) i Oslo, Bærum og Asker, og på de to tidligere ekskursjonene (2014 og 2015) har han gitt verdifulle bidrag til diskusjonene rundt lokalitetene som besøkes. Kommer han i år også?
Recent Discoveries 2016

Newer Post
Older Post
X