Fra volum til verdi Arild Skjervøy i ConocoPhillips. Foto: Ronny Setså

Fra volum til verdi

En endring i letestrategien til ConocoPhillips vil komme norsk sokkel til gode. Nå er selskapet på jakt etter mindre, men mer verdifulle funn.

– Siden Ekofisk-funnet i 1969 har ConocoPhillips skapt store verdier for den norske velferdsstaten. Gjennom mer enn 50 år på norsk kontinentalsokkel (NCS) har vi deltatt i mer enn 100 lisenser og over 400 brønner, sa Arild Skjervøy, letesjef i ConocoPhillips Norge på konferansen NCS Exploration Strategy 2019 i Stavanger 21. november.

Til tross for at ConocoPhilips er en stor aktør på norsk sokkel, med en nettoproduksjon på 123 000 fat oljeekvivalenter per dag, bemerket Skjervøy at selskapet de siste ti årene har sett blandede resultater fra letingen.

– Det har vært skuffelser i frontier-områder som i Barentshavet, Vøring dyphav og i HPHT-delen av Sentralgrabenen.

Selskapets størrelse har også vært et hinder for leteaktivitetene på norsk sokkel fordi leteporteføljen forvaltes globalt, noe som betyr at det er mange prospekter som kjemper om de samme letemidlene (ConocoPhillips globalt: ~300 millioner USD årlig).

I 2016 endret imidlertid selskapet sin letestrategi, noe som kan komme norsk sokkel til gode.

– Vi ser nå etter verdi over volumer, noe som betyr at vi kan fokusere mer på modne områder med mindre potensielle funn.

Les hele saken på expronews.com

X