Leteaktiviteten tar av

Leteaktiviteten tar av

Oversikten over planlagte letebrønner viser stort mangfold, utholdenhet og pågangsmot. Leting hører definitivt med til framtiden.

Leteaktiviteten på norsk sokkel i 2018 ser ut å doble seg fra den siste bunnen i 2016.  Målt i antall letebrønner kan vi nå et historisk høyt nivå.
Leteåret 2018 kom godt i gang med Frosk-funnet til Aker BP i Alvheim-området. De annonserte volumene er på 30 til 60 MMboe, betydelig høyere enn pre-drill-estimatet på 3 til 21 MMboe. Dette funnet vil alene kunne øke de gjenværende reservene i Alvheim-området med 25 prosent. Frosk-prospektet har vært på kartet i mer enn ti år. I tillegg har Aker BP planer om ytterligere 2 nye letebrønner i et tilstøtende areal til Bøyla.
Gamle ideer og letelisenser lever også videre med nye eiere. I PL001 (opprinnelig tildelt i 1965) skal Point i gang med leteboring etter å ha overtatt arealet fra ExxonMobil.
Lundin utvikler sin letestrategi med atter nytt kjerneområde ved Frøyahøyden/Froanbassenget (PL830 Silfari med geologisk mål i perm) med – ifølge Ludin- et potensial på mer enn to milliarder (!) fat o.e., samt Mandalhøyden med et potensial på 800 MMboe. Nytt for Lundin er også at det sistnevnte kjerneområdet er etablert gjennom farm-in avtaler med blant andre Statoil og Fortis.

Lundin vil bygge et nytt kjerneområde basert på funn på Frøyahøyden og i Froanbassenget. Håpet er å påvise opp mot to milliarder fat (!) olje. Silfari hadde et potensial på nærmere 200 millioner fat olje i Froanbassenget, men brønnen var tørr. Tarva på Frøyahøyden skal bores i 2019, og prospektiviteten på høyden påvirkes ikke av denne brønnen, sier Lundin. (c) Lundin

Lundin er også pådriver for avgrensingsboring med lengre produksjonstester som reservoaringeniørene drømmer om for både Alta– og Rolvsnes-funnet. Rolvsnes tester dessuten oppsprukket grunnfjell som er kjent reservoar i flere provinser utenfor Norge.
Ny rekord i tid fra tildeling av TFO-lisenser til leteboring forventes i 2018: Wellesley planlegger borestart i juni i PL925 i Grosbeak/Gjøa-området, mens Aker BP planlegger en tidlig brønn i PL916 nord for Johan Sverdrup. Rekorden holdes av Shell som påbegynte Portrush i PL793 i august 2015 etter tildeling i januar.
Kystnære brønner: 3 lisensgrupper har planer om leting noen ti-talls kilometer fra kysten, inkludert PL896 Toutatis-prospektet operert av DEA, sørvest for Lofoten, PL830 Silfari-prospektet operert av Lundin, rett vest for Smøla, og PL921 operert av Statoil, rett vest for Bergen. PL921 skal for øvrig fortsette jakten på oljespillet fra Troll, slik Talisman med Trow-prospektet i PL369 i 2008.
I den sørlige delen av Nordsjøen virker Total å gi opp leting etter dyp gass med flere tilbakeleveringer, mens Statoil planlegger ny boring i nærheten av King Lear-funnet og Shell tilsynelatende fortsetter å vurdere letemuligheter i området.
Totalt for Nordsjøen er det for øyeblikket planlagt mer enn 35 letebrønner. Dette er mer enn halvparten av alle planlagte letebrønner på norsk sokkel.
I Norskehavet er flere enn 15 letebrønner planlagt både på dypt vann og nært eksisterende felt. På havdyp mer enn 1200 meter vil Wintershall bore Balderbrå og Marisko. Feltnær leting fortsetter rundt Norne, Skarv, Mikkel, og Njord.
Barentshavet ble testet med 11 letebrønner i 2017 – med skuffende resultater. For 2018-2019 er 15 brønner planlagt, inkludert et nytt forsøk på Korpfjell og ytterligere leting i Castberg-området.
ANDERS WITTEMANN
Wittemann E&P Consulting

Newer Post
Older Post
X