Må tørre å investere

Må tørre å investere

Bente Nyland mener oljeselskapene må tørre å investere i modne felt: Ikke glem hva som skjedde med Statfjord og Ekofisk.

Selskapene har et ansvar for å investere i felt som allerede er i drift, mener oljedirektør i Oljedirektoratet, Bente Nyland. Oljeselskapene kvier seg for disse investeringene fordi kostnadene er høyere og avkastningen lavere.
– I tillegg er man nødt til å hente ut gassressursene som ligger igjen på mange av feltene, sier Nyland til enerWE.
Samfunnsøkonomisk lønnsomt
Oljedirektoratet jobber med oljeselskapene om å finne bedre metoder for å hente ut mer på felt man allerede opererer i. Hun mener at dette handler om samfunnsøkonomisk lønnsomhet.
– Hvis man bare tømmer feltet til det er lønnsomt, ligger det masse olje igjen som er mulig å hente ut. Den er tapt for alltid, forteller Nyland.
Les også: Sterkt uenige om nytteverdien av brønnplugging
To store skjulte skatter
Oljedirektøren trekker frem Ekofisk- og Statfjordfeltet som eksempler på felt som skulle stenges. Tidligere ble for eksempel Statfjord sett på som et av de minst lønnsomme feltene på norsk sokkel.
– Ekofisk har planer om å produsere i 40 år til, og Statfjord skulle stenges for ti år siden, men den dag i dag henter de fortsatt mer ut av feltet, avslutter Nyland.
Saken ble opprinnelig publisert på enerWe.

X