Nedsiderisikoen er lav"Det burde være åbenlyst i alles interesse at undersøge det præcise omfang af solens indflydelse på de klimaændringer, vi har set og forventer at se i fremtiden. Men det er kun den forskning, der finansieres, som kan blive udført, og at få penge til sol-klimaforskning har være stort set umuligt," skriver Henrik Svensmark i en artikkel i den danske avisen Berlingske. Foto: Halfdan Carstens

Nedsiderisikoen er lav

Oljebransjen tok grep da oljeprisen falt dramatisk, og den er fortsatt Norges suverent største næring. Det er fortsatt lenge til solnedgang.

I et innlegg i Aftenposten 25.  januar viser Petter Osmundsen, professor i petroleumsøkonomi ved UiS, og Atle Blomgren, senior forsker ved Iris samfunnsforskning, at oljeindustrien har taklet den lave oljeprisen på en utmerket måte.
Tilpasningene har virket.

Petter Osmundsen holder keynote foredrag på konferansen NCS-Exploration – Recent Discoveries den 23. og 24. mai på Scandic Fornebu. Han blir også med i paneldebatten om de økonomiske og politiske rammebetingelsene på norsk sokkel.

Det viser tallene: Selv med en historisk lav oljepris i 2016, og historisk høye laksepriser, var statens inntekter fra petroleumsutvinning 18 ganger høyere enn summen av oppdrett, villfisk og landbruk.
Påstanden er at de kommentatorene  som har sett nedgangen som en permanent tilstand, og ikke forstått at det var en midlertidig konjunkturnedgang, har bommet
De to forskerne konkluderer med at nedsiderisikoen forbundet med lav oljepris derfor er betydelig mindre enn mange har spådd, men de påpeker også at det er bekymringsfullt at leteaktiviteten er lav og at snittstørrelsen på funn er fallende.

X