Norsk sokkel både lønnsom og attraktivFoto: Halfdan Carstens

Norsk sokkel både lønnsom og attraktiv

Søknadsbunken viser at det fortsatt er stor interesse for å lete etter nye olje- og gassforekomster på norsk sokkel. Totalt 31 selskaper har søkt i TFO 2021.

Ved søknadsfristens utløp 8. september hadde departementet mottatt søknader fra til sammen 31 ulike selskaper om nye tildelinger. Hvor mange lisenser det er søkt på, og hvilke selskaper som har søkt hvor, får vi imidlertid ikke vite. Oljedirektoratet skylder på «konkurransemessige hensyn».

OD tar sikte på tildeling av nye utvinningstillatelser i de utlyste områdene i begynnelsen av 2022.

NCS Exploration Strategy 2021, Stavanger, 17.-18. november

Equinor, M Vest Energy, Lundin Energy Norway, Aker BP, AS Norske Shell, Total Energies, Vår Energi, Petrolia Noco, OKEA, DNO, Concedo, Lime Petroleum, PGNiG, Horisont Energi, Sval Energi, OMV, Wintershall Dea, Neptune Energy, … …

Tre selskaper som søkte i TFO 2020 er ikke med denne gangen: Edison (oppkjøpt av Hitecvision-eide Sval Energi), Inpex og MOL, mens tre nye selskaper er med på listen i forhold til i fjor: RN Nordic, Longboat Energy og Suncor Energy. Kun RN Nordic søkte i TFO 2020.

Det ser altså ikke ut til at oljeselskapene på norsk sokkel har blitt skremt av den negative propagandaen mot industrien. Det er det heller ingen grunn, til ettersom uavhengige analyser med all tydelighet viser at leting er lønnsomt (geo365.no: «Absolutt ingen tvil: Leting er lønnsomt»).

Anders Wittemann i Wittemann E&P Consulting forteller at én av tre letebrønner de siste årene har resultert i kommersielle olje- eller gassfunn. Og med en funnkostnad på fem dollar per fat, før skatt, er dette lite i forhold til oljeprisen som i det siste har ligget på mellom 60 og 70 dollar per fat.

– De siste par årene er verdien av funnene faktisk fire ganger kostnadene som er brukt på leting. Det gir altså høy gevinst å lete på norsk sokkel på den måten det er gjort de siste årene, fremholder Wittemann. 

Her er listen over selskaper som søkte i TFO 2021:

Aker BP ASA

A/S Norske Shell

Chrysaor Norge AS (Harbour Energy, sammenslåing av Chrysaor og Premier)

Concedo ASA

ConocoPhillips Skandinavia AS

DNO Norge AS

Equinor Energy AS

Idemitsu Petroleum Norge AS

INEOS E&P Norge AS

KUFPEC Norway AS

Lime Petroleum AS

Longboat Energy Norge AS

Lotos Exploration & Production Norge AS

Lundin Energy Norway AS

M Vest Energy AS

Neptune Energy Norge AS

OKEA ASA

OMV (Norge) AS

ONE Dyas Norge AS

Pandion Energy AS

Petrolia NOCO AS

PGNiG Upstream Norway AS

RN Nordic Oil AS

Source Energy AS

Spirit Energy Norge AS

Suncor Energy Norge AS

Sval Energi AS

TotalEnergies EP Norge AS

Vår Energi AS

Wellesley Petroleum AS

Wintershall Dea Norge AS

X