Omfavner åpen kildekode David Wade, Equinor. Foto: Terje Solbakk

Omfavner åpen kildekode

Equinor ser fordelene ved samarbeid og datadeling. Siden 2015 har selskapets retningslinje vært åpen kildekode for all egenutviklet programvare.

– Vår nye retningslinje med åpen kildekode gjenspeiles i antall offentlige prosjekter som vi kjører gjennom GitHub, sa David Wade, Principal Developer Data Science i Equinor på DigEx 2020-konferansen i Oslo 28. januar.

GitHub er verdens største fellesskap av utviklere som finner, deler og utvikler bedre programvare, fra prosjekter med åpen kildekode til lukkede, private programvarer.

Equinors offentlige prosjekter, såkalte public repositories, på GitHub-siden deres har vokst eksponentielt de siste årene og nådde 272 i Q1 2020.

Antall Equinor-prosjekter i GitHub siden 2015. Illustrasjon: Equinor

Ifølge Wade ser Equinor mange områder der de, så vel som andre selskaper, har mer å tjene på å samarbeide enn å konkurrere. Siden 2015 har Equinors offisielle retningslinje vært at all egenutviklet programvare som standard vil være åpen kildekode.

Deling av data, arbeidsflyt og ideer gjøres ikke nødvendigvis rett frem.

– Å få something for nothing høres tiltalende ut, men det finnes fallgruver. Det kan omfatte sikkerhetsproblemer, skjulte kostnader, juridiske utfordringer og eierskap og påvirkningskraft med hensyn på hvilken retning prosjektet tar.

Å takle disse utfordringene krever profesjonalitet, beste praksis og kompetanse blant programvareutviklere, samt åpen kommunikasjon mellom dem og geoviterne, ifølge Wade.

Eksempler på Equinor-prosjekter som er gjort i samarbeid med andre selskaper og som representerer åpen kildekode-programmering er:

OPM: Open Porous Media, reservoar simulator

segyio: Fast Python-bibliotek for SEGY-filer

dlisio: Jobber med brønnlogger i DLIS-format

PyLOPS: Et lineært operatørbibliotek for Python

XTGeo: Python klassebibliotek for subsurface datastrukturer

seismic-zfp: Komprimere og dekomprimere seismiske data

X