Ondsinnet rykteVår nye digitaliseringsminister Nikolai Astrup. Skjermdump nrk2.

Ondsinnet rykte

Om vår nye digitaliseringsminister sies det at han ikke er den mest teknisk begavete. Nå kan han oppdatere seg på neste ukes #DigEx-konferanse.

– Det interessante perspektivet som denne ministerposten reiser er at Norge kan gå glipp av noen fantastiske muligheter hvis vi ikke kaster oss på toget og tar i bruk de mulighetene som denne digitale revolusjonen gir oss, sier vår nye digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) til Dagsnytt Atten.

At han ikke er noen racer på facebook, twitter, og hva det nå heter alt sammen, tilbakeviste han smilende som et ondsinnet rykte. Men, framfor alt, påpekte han, har det liten eller ingen betydning for den jobben han skal gjøre.

Astrups portefølje vil inkludere næringsrettet digitaliseringsarbeid, og dette er selvsagt interessant for norsk industri med basis i geologiske ressurser, herunder olje- og gassindustrien som i neste uke avholder den aller første konferansen om digitalisering innen leting etter olje og gass. #DigEx.

Det er fantastisk at vi har fått en minister med det ansvaret han har, fordi det er en grunnleggende tverrfaglig rolle, responderer Silvija Seres, president i Polyteknisk Forening.

Det hun er opptatt av er at Norge ikke bare har god fart på digital infrastruktur, men at vi må skjønne Norges unike måte å digitalisere på for å kunne høste gevinst om ti år.

– Jeg tror vi måler digitalisering feil, det som er viktig er ikke digital forbrukerevne (bruk av f.eks.mobiltelefoner), men digital skaperkraft, for eksempel å bygge ny industri på basis av data, det kan være medisin, det kan være velferd eller det kan være en ny type energisystemer, og jeg tror Norge kan være verdens beste produsent av moderne prosessindustrier.

– Vi skal lage supereffektive tjenester som bruker data på helt nye måter, og dette kommer til å endre måten vi gjør for eksempel medisin på.

– Det å finne Norges unike konkurranseevne på basis av data tror jeg er noe vi må begynne å enes om, men det er for få oss til å bli verdensmester på så mange ting som vi prøver å bli det, sa Seres.

Silvija Seres. Sjermdump nrk2.

X