Storskala samarbeid Phillip Jong. Foto: Terje Solbakk

Storskala samarbeid

Et stort antall oljeselskaper jobber sammen med service- og IT-selskaper for å utvikle en standardisert plattform for behandling av undergrunnsdata.

– 90 prosent av all undergrunnsdata vi sitter på i dag er samlet inn i løpet av de siste to årene. Samtidig ligger olje- og gassindustrien bakpå når det gjelder å ta all tilgjengelig data i bruk.

Det sa Phillip Jong, Open Subsurface Data Universe Forum Chair og Manager Data Foundation Design at Shell Global Solutions, under konferansen DigEx 2020 i Oslo i januar.

Ifølge Jong kan industrien få til mer verdiskapning gjennom digitalisering, et faktum selskapene har begynt å ta inn over seg.

Her kommer OSDU (Open Subsurface Data Universe) inn i bildet. Et samarbeid mellom godt over 100 olje-, service- og teknologiselskaper som først ble etablert våren 2018.

– En håndfull olje- og gasselskaper (OSDU Forum) møttes og ble enige om at vi trengte en ny dataplattform for å prosessere og ta i bruk all data vi satt på. Vi ble enige om at det ikke var gunstig med konkurranse på dette området, så vi valgte heller å samarbeide om løsninger.

OSDU Forum skal utvikle en standard OSDU plattform som vil endre måten industrien lagrer, deler og analyserer data fra undergrunnen. Plattformen vil tilby trygg, driftssikker, global og velfungerende tilgang til disse dataene.

Nye funksjoner, ifølge Jong, vil blant annet være muligheten for å søke på tvers av ulike datasett, standardisering av metadata og definering av arbeidsflyter som kan gjøres automatisk.

OSDU har allerede utgitt første versjon som inkluderer noen brønndata og enkle søke- og visualiseringsmuligheter. Kommende utgivelser vil bygge på dette med flere datasett og funksjoner.

OSDU har per i dag 133 medlemmer, inkludert operatørene Anadarko, BHP Billiton Deepwater, BP, Cepsa, Chevron, Concho Resources, ConocoPhillips, Devon Energy, Equinor, ExxonMobil, Hess, Marathon Oil, Noble Energy, Pandion Energy, PETROBRAS, PETRONAS, Reliance Industries, Shell, Total og Woodside.

X