Varsler kartleggingstokt i nordErna Solberg Foto: Regjeringen

Varsler kartleggingstokt i nord

- Vi kan ikke stå med luen i hånden overfor Russland, sier Erna Solberg i et intervju med DN.

Den norske regjeringen vil hevde Norges rett på ressursene i nord, og varsler kartleggingstokt etter olje og gass helt inn til russergrensen i Barentshavet, skriver DN.

– Vi må ikke stå med luen i hånden overfor Russland. Vi må kartlegge havbunnen for å kunne hevde vår rett på de rike ressursene som Barentshavet byr på. Vi kan risikere å havne i en svak posisjon ved eventuelle grenseoverskridende felt – hvis vi blir stående på land uten å vise interesse for områdene, sier Erna Solberg til DN.

Tilbake i 2016 ble OD enige med Russland om en avtale som gir Norge rett til å krysse grenselinjen under innhenting av letedata langs begrensede deler av grensen, men foreløpig har ikke OD hatt anledning til å gjennomføre innsamling av letedata på grunn av begrensede ressurser. Nå skal regjeringen sette av 50 millioner kroner i neste års statsbudsjett. Det gjør at arbeidet vil komme igang i 2019.

Russerne har mer kunnskap

Regjeringen antar at russerne sitter på mer kunnskap om hvilke verdier som kan befinne seg under havbunnen i området rundt delelinjen.

– Nå legger vi opp til et kartleggingstokt som skal gå i områdene mot russergrensen fordi vi vet at de leter. Hvis de sitter med mer informasjon enn oss, da har vi en svakere posisjon i fordelingen av ressurser, sier Solberg til DN.

Les hele saken på DN.no

X