(Øy)Stein i beste sendetid

Øystein Jansen har forelsket seg i kleberstein. Nå forteller han hvorfor i «Ut i naturen» tirsdag 3. desember kl. 19.45 på NRK 1.

Geologen Øystein Jansen er ute på nye eventyr. Han reiser i «Kleberland» – på jakt etter grjot – stein som kunne brukes til noe. Han vil oppleve klebersteinen – den myke steinen som kan skjæres og hugges som trevirke – som først ble formet til gryter men som senere ble en ettertraktet bygningsstein i middelalderen. Øystein drar til Nidarosdomen, Norges nasjonalsymbol som er reist i verdens mykeste stein. Hvorfor brukte de kleberstein, og hvorfor var det bare i Norge kleberstein ble brukt som bygningsstein?

  • ystein har forsket på klebersteinens hemmeligheter i mange år, og nå vil han vise oss steinen han gløder for – som han elsker så høyt. Han vil kjenne på den myke steinen, og studere huggesporene etter uttak av gryter og bygningsstein for flere hundre år siden,

Vi drar til fjells over Folgefonna på jakt etter kleberstein og inn i mørke trange underjordiske grytebrudd – og til verdens vakreste klebersteinsbrudd i sjøkanten.

Geologen Øystein vil også finne ut hvordan kleberstein ble dannet på sin ferd fra dypet til overflaten – han vil oppleve Leka der stein fra jordens indre finnes i dagen.

Reisen ender på Steinviksholm, 4 mil nord for Trondheim, hvor det ble brukt kanonkuler av kleberstein, verdens mykeste stein. Hva skjer når Øystein fyrer av?

Underveis finner Øystein – som Askeladden – stein som ble brukt til økser og pilspisser … – og gull.

X