Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Utlyser areal for CO2-lagring
    Miljø

    Utlyser areal for CO2-lagring

    Av Press Releasejuli 5, 2018
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    For aller første gang utlyses nå areal for utnyttelsestillatelse for lagring av CO₂ på norsk kontinentalsokkel.
    Brønnen som nå skal bores for å lagre CO2 vil ligge rett sør for Troll-feltet.

    Brønnen som nå skal bores for å lagre CO2 vil ligge rett sør for Troll-feltet.

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Dagens utlysing er en konkret oppfølging av regjeringens ambisjon for fullskala CO2-håndtering i Norge og er en viktig del av arbeidet med lagringsdelen, sier statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP).
    Regjeringen har ambisjon om å realisere en kostnadseffektiv løsning for fullskala CO2-håndtering i Norge, gitt at dette gir teknologiutvikling i et internasjonalt perspektiv, jf. Prop. 85 S (2017-2018).
    Dagens utlysning av areal for lagring av CO2 i nærheten av Troll-feltet er en del av dette arbeidet. Formålet med utlysningen er å invitere aktører til å sende inn søknader om tildeling av en utnyttelsestillatelse for lagring av CO2.
    Søknadsfrist er 7. september 2018 kl 12.00. Etter at søknadene er behandlet, tas det sikte på tildeling av en utnyttelsestillatelse i løpet av 2018.
    Oljedirektoratet vil på tilsvarende måte som ved tildeling av utvinningstillatelser evaluere det geofaglige arbeidet og gi råd til departementet i forkant av en tildeling.
    Statoil har tidligere vurdert lagring av CO2 for tre lokasjoner på norsk sokkel: 1) Smeaheia-området rett øst for Trollfeltet, 2) Heimdalfeltet og 3) Utsira sør-området i nærheten av Sleipnerfeltet.  For Smeaheia har et landanlegg for mottak av CO2 ved kai og transport i rør blitt vurdert, i tillegg til direkte injeksjon fra transportskip via lossebøye til havbunnsanlegg.
    Statoils anbefaling var å arbeide videre med Smeaheia landanlegg i neste fase av prosjektet. Denne løsningen har etter Statoils vurdering minst risiko, størst operasjonell fleksibilitet og størst potensial for fremtidige kapasitetsutvidelser.

    Smeaheia – en injeksjonsbrønn
    Statoil foreslår å lagre CO2 i Alpha-strukturen (undersøkt med 32/4-1 boret i 1996)  i den store forkastningsblokken øst for Troll. Ved opprinnelig reservoartrykk vil denne strukturen kunne lagre cirka 100 mill. tonn CO2 før det vil være risiko for migrasjon til den nærliggende Beta-strukturen, som Statoil også har evaluert. Statoil har sett på injeksjon både i Sognefjordformasjonen og i den dypere Fensfjordformasjonen. Reservoarsimuleringer viser at rater langt over det som er lagt til grunn i utbyggingsløsningene på 200 tonn/time er mulig i begge formasjonene, og en injeksjonsbrønn er derfor tilstrekkelig. Primærforseglingen i Draupne er svært god og understøttes av en rekke grunnere tette skiferlag. Datagrunnlaget er godt med to letebrønner og både 2D- og 3D-seismikk. Statoil ser også mulighet for å lagre betydelige volumer i den dype Lunde-formasjonen og ønsker å påvise denne ved boring på et senere tidspunkt. En usikkerhet i evalueringen er trykkfallet i lagringsområdet, som forårsakes av gassproduksjonen på Troll. Ved betydelig lavere trykk vil CO2-volumene kreve vesentlig mer lagerplass. Injeksjon på større dyp (Fensfjord) vil i noen grad motvirke denne effekten. I de prognoser som Statoil har etablert, vil likevel de to strukturene Alpha og Beta til sammen dekke lagerbehovet i dette prosjektet. Utredning av tilleggskapasitet bør være en del av omfanget dersom denne lokasjonen blir videreført i en neste fase av prosjektet. Kilde: OED: Mulighetsstudier av fullskala CO2-håndtering i Norge

    RELATERTE SAKER

    Hydrogen: Ikke gitt at grønt er best for miljøet

    april 22, 2025

    Vi kom (også) fra Doggerland

    oktober 18, 2024

    Klima gjennom 485 millioner år

    oktober 4, 2024
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.