Nordlands geologiske historie starter for om lag 2,8 milliarder år siden og inneholder kontinenter som har vandret rundt på kloden, fjellkjeder som har blitt bygd opp og slitt ned, klimaendringer med varmeperioder, istider og jordskjelv. Alt dette har gitt grunnlaget for hvordan plante- og dyrelivet har utviklet seg i Nordland og hvordan naturressursene har blitt tatt i bruk av nordlendingene opp gjennom tidene.
Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Nordland fylkeskommune står bak den nye populærvitenskapelige boka “Nordland blir til”. Målet har vært å lage ei bok som forteller den geologiske historien til fylket, hvordan landskapet har blitt til og hvordan ressursene skapt av geologiske krefter har blitt forvaltet gjennom tidene.
Geoforskning.no: “Vakkert fagpensum blir gratis”
Verket er skrevet på en lettfattelig og populærvitenskapelig måte og har som hensikt å engasjere skoleelever og studenter, samt lokalbefolkningen og tilreisende. Det er inndelt i tematiske kapitler om fylkets berggrunn, landskap, dyreliv og naturressurser og er et samarbeid mellom geologer, zoologer, historikere og fylkesmann.
Ett av kapitlene inneholder også beskrivelser av omkring 50 spektakulære naturfenomener som kan oppleves i dag.
Dette er en bok som skal være spennende for alle, gi økt reiseopplevelse og bidra til en større forståelse over geologiens plass som en del av naturen.
En nærmere omtale av boka finner du i GEO 2023, som kan forhåndsbestilles her.
NGU: Lanserte “Nordland blir til”
Boka “Nordland blir til – Geologi og naturhistorie” er skrevet av Rolv Dahl, Morten Halvorsen, Morten Smelror og Ola Torstensen. Bilde: norli.no.