Norge mindre populært

Norge mindre populært

Norge faller på Fraser Institutes indeks for den internasjonale mineralnæringen. Mens våre nordiske naboland holder seg i verdenstoppen, har Norge sunket fra 10. til 18. plass.

– Dette viser med all tydelighet hvor lite det internasjonale markedet bryr seg om tomt snakk fra politikerne. Det er handling som skaper verdier, men handling er dessverre mangelvare, sier generalsekretær i Norsk Bergindustri, Elisabeth Gammelsæter.

Fraser Institute er et anerkjent canadisk forskningsinstitutt som hvert år rangerer over hundre land etter hvor attraktive de er for mineralnæringens internasjonale investormarked. I fjor var Norge rangert så høyt som nummer 10, mens Sverige og Finland var ranket som nummer én og to.

– Sist var tonen en annen. Da var mineralloven endelig kommet på plass, og Norges første mineralstrategi var presentert, samt at den nye regjeringen ønsket å satse på mineralnæringen. Tiltroen til Norge som mineralland var stigende, men denne muligheten er i ferd med å renne ut i sanden, sier Elisabeth Gammelsæter.

Nordiske land topper lista

Sverige og Finland holder seg i verdenstoppen. Finland er rangert på andre plass, mens Sverige ligger på femte.

– Våre nordiske naboland har ikke kunnet leve høyt på olje- og gassressurser slik vi er vant til her i Norge. Det har nok skjerpet den politiske og industrielle satsingen overfor andre bransjer, som mineralnæringen. Kanskje vil vi oppleve noe lignende framover nå som oljebransjen opplever mindre lønnsomhet, sier Elisabeth Gammelsæter.

Til tross for at den sittende regjering utropte mineralnæringen til et viktig satsingsområde, venter vi fortsatt på de konkrete tiltakene som skal legge til rette for mer mineralindustri i Norge. Markedet har for lengst sett seg lei på norsk nøling. Det har medlemmene i Norsk Bergindustri også.

Pressemelding

X