Ekstremværet i august har med all tydelighet vist oss hvor raskt kriser kan komme, og hvilke enorme konsekvenser de kan få. Vi har fått erfare hvor viktig det er å være forberedt og handle raskt. Alt tyder på at dette er ekstremvær som vi må være forberedt på mer av i årene som kommer.
Norsk Bergindustri mener at slike hendelser må påvirke både hvor og hvordan det bygges, samt hvordan vi skal ruste oss til å reparere hus, veier og annen infrastruktur i fremtiden. Her hviler det også et stort ansvar på politikere lokalt og sentralt. God planlegging og synliggjøring av mineralressurser, på kommunalt og regionalt nivå, bidrar til å gi mineralnæringen forutsigbare rammebetingelser på kort og lang sikt.
I dag er tilgangen til byggeråstoff som pukk og grus variabel. Byggeråstoff brukes i stort omfang i hele landet og har høye transportkostnader, så det er viktig at kommuner og fylker sørger for å ha tilstrekkelig lokal tilgang. Det finnes mange små og store aktører som bidrar til at hver eneste nordmann i gjennomsnitt kan forbruke om lag 13 tonn pukk, sand og grus hvert eneste år.
Vi mener at det er viktig at kommunene sørger for å skaffe seg oversikt over eget behov i årene og tiårene framover, både med tanke på kvantitet og kvalitet. Deretter må de sørge for at de beste ressursene ikke båndlegges av boligbygging, veier eller annet som låser ressursen til bakken. Her vil vi gjerne få vise til Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) som har utviklet to digitale kart som gir en oversikt over levetiden for grus- og pukkressurser i alle Norges kommuner.
I kartet for knust fjell fremgår det at nesten 30 prosent av kommunene ikke har uttak av denne ressursen. To av fem kommuner vil være tomme for knust fjell om ti år, gitt nåværende produksjon. For grus viser oversikten at 50 prosent av norske kommuner ikke har noen uttak.
Dette viser at en del kommuner ikke er klar over egen ressurssituasjon, og når man først har gått tom for byggeråstoff kan det ta mange år fra man har fått regulert et område til uttak frem til uttaket er i drift. Derfor bør det være en stor nytteverdi for kommunene å ha oversikt over levetiden for lokale pukk- og grusressurser, og Norsk Bergindustri håper kartene vil hjelpe kommuner til bedre beslutninger rundt tilgangen til og forvaltningen av disse ressursene.
Uttak av mineraler kan danne et ledd i kommunens ambisjoner om et aktivt og verdiskapende næringsliv. Mineralindustrien i Norge bidrar med en rekke mineraler som er nødvendig for samfunnet, den skaper arbeidsplasser og gir positive ringvirkninger i lokalsamfunnet. Stabil og forutsigbar ressurstilgang er viktig, ikke bare for pågående mineralvirksomhet, men også for virksomheter og produksjon som er avhengig av mineralressurser som råvare.
Endelig mener vi at kommunene bør bli flinkere å se på mulighetene for å gjenvinne eventuelle overskuddsmasser, deriblant byggeråstoff, i tråd med de nasjonale forventningene og FNs bærekraftsmål. Her påligger også et særskilt ansvar på regjeringen som hvert fjerde år framlegger nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging for å fremme en bærekraftig utvikling.
Arealplanlegging og ressursforvaltning er viktig og fortjener en større plass i det politiske ordskiftet.
Byggeråstofftilgang må inngå i alle norske kommuners beredskapsplaner, også de som ikke tradisjonelt har vært rammet av flom og ekstremvær.
LARS-ERIK SLETNER
Fagsjef politikk og samfunn
Norsk Bergindustri