Nome kommune ble plukket ut som en verdig kandidat til innovasjonsprogrammet Gnist, som skal hjelpe kommuner å fremme steds- og næringsutvikling.
– Vi er veldig glade for å bli plukket ut i skarp konkurranse med mange spennende case fra hele landet. Vi vet at Fensfeltet har stor internasjonal betydning, og vi vil benytte anledningen til å løfte Fensfeltet inn på agendaen, sier konstituert leder i Nome kommune, Kirsti Arvesen Nesheim.
Fensfeltet er rester av en vulkan som var aktiv for 580 millioner år siden og holder Europas kanskje største forekomst av sjeldne jordartsmetaller (REE). REE er metaller som er viktige for det grønne skiftet, samt vårt høyteknologiske samfunn og moderne livsstil. Metallene er essensielle blant annet i mobiltelefoner, laptoper, elektriske biler og vindmøller. Les mer om Fensfeltet her.
Nome kommune har en lang gruvehistorie (utvinning av jern og niob) og har gjennom fensprosessen vist at de stiller seg positive til gruvevirksomhet og mineralleting.
Kommunen skriver at de forventer at eventuell mineralutvinning ved Fensfeltet skal foregå med et helhetlig blikk på både mennesker og miljø. De er også opptatt av at det skal bli en ryddig og god prosess som skaper lokale verdier.
Dette er årsaken til at kommunen søkte hjelp til å designe prosessen gjennom innovasjonsprogrammet Gnist.
Mineralselskapet Rare Earths Norway har i år drevet prøveboringer og undersøkelser på stedet for å vurdere om forekomsten kan være økonomisk drivverdig.
LES OGSÅ: Ønsker rask fremdrift på Fensfeltet
Da geolog Trond Watne presenterte selskapets leteaktiviteter under NGU-dagen i februar, benyttet han anledningen til å takke kommunen og lokalbefolkningen.
– De har tatt godt imot oss og vi opplever mye støtte og stor interesse for arbeidet vi gjør ved Fensfeltet. Ikke minst har regjeringen vist sin støtte til mineralkartlegging gjennom Hurdalsplattformen, sa han.
LES OGSÅ: Borer Europas største forekomst
Norske REE Minerals (tidligere Norsk Thorium) er et annet selskap som har enda lengre fartstid ved Fensfeltet. De fant sjeldne jordartmetaller i 2011 og har siden gjennomført to boreprogrammer og oppfølgingstester. De gjennomfører for tiden et tredje boreprogram. Analyseselskapet Adamas Intelligence har omtalt REE Minerals som det eneste selskapet i Europa med en påvist utvinnbar LREE-ressurs. De er også det eneste selskapet som sitter med utvinningstillatelse for sjeldne jordartsmetaller av Direktoratet for Mineralforvaltning.