Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Kalkutbredelse styrer naturmangfoldet
    Miljø

    Kalkutbredelse styrer naturmangfoldet

    Av Ida Helene Magnor Hansendesember 2, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    NGU har i samarbeid med Artsdatabanken studert tilgjengelig kalsium i vann, løsmasser og berggrunn og utviklet et oversiktskart over Trøndelag fylke. Dette gir viktig informasjon til naturforvaltere som arbeider med vern av Norges naturarv.

    Foto: Manfred Antranias Zimmer

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Kalsium er et essensielt plantenæringsstoff, og tilgjengeligheten i et område kan påvirke forekomsten og dominansen av ulike plantesorter. Områder med høyt kalkinnhold (kalsiumholdige karbonatbergarter) har dermed stor sammenheng med mangfoldet av arter og naturtyper i Norge.   

    Norges geologiske undersøkelse (NGU) har i samarbeid med Artsdatabanken for første gang studert tilgjengelig kalsium i vann, løsmasser og berggrunn. Kartleggingen av disse naturlige kildene er nyttig for å forutsi biologisk mangfold i områder der observasjoner av naturlige arter er begrenset eller ikke-eksisterende.  

    Berggrunnen har et naturlig innhold av grunnstoffer alt liv nyttiggjør seg av. Forvitring fører til oppløsing av disse stoffene og frigjør næringsstoffer, som for eksempel kalsium til grunnvann, overflatevann og jord. Plantene tar opp næringsstoffene, slik at de kommer inn i plantekretsløpet. Når planter dør danner restene det organiske materialet humus.  

    Humus er en bestanddel i jord, som er en blanding av organiske forbindelser som blir igjen etter mikrobiell nedbryting av planterester. Denne bestanddelen har også blitt analysert i NGUs prosjekt med stort hell.  

    Hvis det gjøres en kjemisk analyse av humus, løsmasser og bekkevann, vil det gi informasjon om hvor mye kalsium berggrunnen inneholder. Til dette trengs det prøver, og NGU har derfor prøvetatt hele det nordlige Trøndelag i et rutenett av én prøve per 36 kvadratkilometer. I Steinkjer har det blitt gjort mer detaljert, med én prøve per 3. kvadratkilometer.  

    Kartet viser innholdet av kalk i vann, løsmasser og berggrunn i Trøndelag. Mørker blåfarger viser høyt innhold av kalk, mens lysere blåfarger viser lavt innhold av kalk. Utvalgte skogtyper er representert av de fargerike sirklene. Illustrasjon: NGU 

    Kartet er utviklet med en helhetlig forståelse av sammenhengen mellom geo-, bio- og hydrosfæren, der de ulike datalagene er vektlagt etter både kvaliteten og kalktilgjengeligheten i den overliggende vegetasjonen.  

    Kart med uregelmessig dekning eller prøver som er påvirket av menneskelig forurensning har blitt vektlagt lavere enn kart med full dekning og uten særlig menneskelig forurensning. Dette har ført til at datalagene for jord og humus er gitt høy vekting ettersom kalsium i disse mediene er lettere tilgjengelig for planter enn kalsium i berggrunnen. Jord og humus er også mindre forurenset enn bekkevann. 

    Resultatene har også vist en bedre sammenheng mellom kalsiuminnholdet i bergarter og humus, sammenliknet med kalsiuminnholdet i bergarter og mineralsk jord eller bekkevann. Det betyr at humus er en god indikator for hva berggrunnen inneholder av næringsstoffer, og dermed viktig for utforsking av mineraler, økologisk kartlegging og miljøvurderinger.  

    NGU rapport: Lime availability in soil, humus and water 

    NGU: Kalk er viktig for alt levende  

     

    RELATERTE SAKER

    Hydrogen: Ikke gitt at grønt er best for miljøet

    april 22, 2025

    Vi kom (også) fra Doggerland

    oktober 18, 2024

    Klima gjennom 485 millioner år

    oktober 4, 2024
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.