Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » 1 km2 kan gjøre Norge selvforsynt
    Dyphavsmineraler

    1 km2 kan gjøre Norge selvforsynt

    Av Ronny Setsånovember 7, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Mineralressursene i dyphavet har svært høye gehalter sammenliknet med ressursene på land. Det betyr at Norge kan dekke mye av egen og global etterspørsel selv med små gruveoperasjoner på havets bunn.

    Ebbe Hartz, Lead Geologist i Aker BP. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – All utvinning av ressurser kommer med kostnader, både i kroner og i miljøpåvirkning. Mange gruver på land må sprenge og flytte enorme mengder gråberg for å kunne nå malmen. Ti prosent av våre CO2-utslipp kommer fra utvinning og knusing av berg, sa Ebbe Hartz, Lead Geologist i Aker BP under konferansen Deep Sea Minerals i Bergen 27. oktober.

    Konferansen ble arrangert av GeoPublishing.

    Hartz påpekte at dyphavsmineraler opptrer i langt høyere gehalter enn mineralforekomster vi finner på land. Det gir flere fordeler, inkludert lavere kostnader for utvinning.

    – Men ikke minst betyr det at vi trenger et mye mindre areal å operere på per kg metall vi ønsker å utvinne, hevdet geologen.

    Han presenterte flere diagrammer som illustrerer hva dette kan bety for Norge, som potensielt nærmer seg åpning av havområdene for leting. I norsk økonomisk sone, som blant annet omfatter spredningsryggene, finner vi både massive sulfidforekomster og koboltrike skorper.

    Aker BPs kalkulasjoner er basert på bruk av produksjonsskip (FPSO) som kan frakte om lag to millioner tonn per år.

    – Én gruve på havets bunn, som skal produsere to millioner tonn malm, vil oppta langt mindre enn én kvadratkilometer. Dette er i stor kontrast til mange gruver på land, som tar opp langt større arealer.

    Ifølge Hartz kan en slik gruve ved for eksempel en sulfidforekomst på Mohnsryggen gjøre Norge mer enn selvforsynt av kobolt, kobber, sink, sølv og gull.

    – Av disse metallene er kobolt viktigst om vi vurderer EUs definisjon av forsyningsrisiko, mens gull vil kunne bidra med høyest verdi per tonn malm.

    For en norsk gruveoperasjon basert på utvinning av skorper, kan Norge bli selvforsynt av så mange som ti metaller.

    – Av disse metallene vil scandium være det metallet vi kan eksportere størst andel av; norsk scandiumproduksjon basert på en liten gruveoperasjon (en kvart million tonn per år) kan dekke nært sagt hele den globale etterspørselen, hevdet Hartz.

    Les mer om scandium nederst i artikkelen.

    Denne biten av en metallrik skorpe har blitt hentet opp fra Jan Mayenryggen under et tokt i regi av Oljedirektoratet. Foto: Ronny Setså

    Aker BP-geologen var åpen på at gruveoperasjoner i dyphavet har negative miljøkonsekvenser, men fremholdt at mange av disse kan håndteres med riktig valg av design og teknologi. Han forklarte at selskapet bruker mye ressurser på å modellere sedimentskyer (plumes) som virvles opp når aktiviteter finner sted på havbunnen.

    – Sedimentskyene er ikke et problem, det er noe vi jobber med.

    En annen påvirkning er støy, men geologen hevdet at også dette er fullt ut håndterbart, for eksempel ved å plassere pumpen som skal hente opp materialet fra havbunnen på produksjonsskipet i stedet for i vannet.

    Avslutningsvis sa geologen at Norge har alt som trengs for å starte mineralutvinning på havbunnen, inkludert en industri som samarbeider godt med myndigheter, og at det som gjenstår er at regjeringen åpner for lisensrunder for leting. Det kan skje neste år.

    Hartz uttalte også at Aker BP ser lønnsomhet i dyphavsmineraler, men ikke i samme grad som petroleumsressursene.

    Et svært sjeldent metall

    Scandium ble trukket frem som et interessant metall for Norge under fjorårets Deep Sea Minerals -konferanse.

    Tidligere USGS-geolog James Hein fortalte at skorpene i dyphavet i Polhavet og i norsk økonomisk sone er svært anriket på dette metallet, noe som gjør forekomstene økonomisk interessante.

    Ifølge Hein er gjennomsnittsgehalten av scandium i skorper i Arktis 48 gram per tonn, noe som er betydelig høyere enn innholdet i skorper i andre deler av verdenshavene.

    Scandium tilhører gruppen av sjeldne jordartsmetaller (REE). Det er et lettt grnnstoff som kan brukes samen med aluminium for å danne lettere, og sterkere aluminiumsprodukter som er mer korrosjonsbestandige og varmetolerante. Dette gjør scandium-aluminiumslegeringer interessante for luft- og romfart og til militært bruk.

    Scandium brukes også til høyintensitetsbelysning («stadionlys»), høyspent kraftoverføring og i 3D-printing. Andre bruksområder inkluderer fjernsyn og brenselceller.

    Ifølge scrapmonster.com har scandium med 99,99 prosent renhet en kilopris på 341 000 amerikanske dollar. Det er ca. seks ganger prisen av gull.

    Geoforskning.no: Et svært sjeldent metall

    RELATERTE SAKER

    Lokes stillehavslisenser på auksjon

    mai 6, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    mai 2, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Sivert Sæterbø on november 7, 2022 09:37

      Leste om manganknoller som dekte bunnen av dyphavene for ca 50 år siden, og at det var bare å begynne å «plukke» Så hva har skjedd med utvinning av dyphavsmineraler siden den gang ? Null og niks utenom tusener av lignende artikler..

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.