Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » En slående sammenheng
    Olje og gass

    En slående sammenheng

    Av Halfdan Carstensmai 21, 2015
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Et stort antall brønner i Barentshavet viser nå en klar korrelasjon mellom EM-respons og tilstedeværelse av hydrokarboner.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Resultatet burde ikke være overraskende, sier adm. dir. Jonny Hesthammer i Atlantic Petroleum Norway.
    Han sikter til prospektet Bjaaland tett opp til Wisting-funnet. Brønn 7324/8-2 var tørr, og det var ingen respons på EM-dataene rundt lokasjonen («Suksess for EM-data»).
    Hesthammer viser til at Bjaaland var et grunt prospekt (ca. 500 meter under havbunnen) i et område hvor EM-data har vist seg å fungere svært godt. Han trekker frem Wisting, Wisting Alternative, Hanssen, Mercury, Atlantis og Apollo hvor EM ga «rett svar» før boring.
    – Det siste halvannet året har det blitt boret en rekke brønner i Barentshavet hvor EM-data har vært tilgjengelig i forkant, og den eneste overraskelsen så langt er kanskje Pingvin som var lokalisert like utenfor en kraftig EM-anomali, men som likevel påviste en tynn gass-sone ved borelokasjonen, forteller Hesthammer.
    Han fremholder at manglende EM-respons rundt borelokaliteten kan skyldes høy bakgrunnsresistivitet kombinert med variabel reservoarkvalitet der brønnen ble boret.
    – Sandsteiner med lav porøsitet og permeabilitet øker vannmetningen og senker resistiviteten, spesielt nær gass-vannkontakten, forklarer geologen.
    For resten av brønnene kan han glede seg over en svært god korrelasjon mellom styrken på EM-anomalien og brønnresultatet. Resultatene fra Barentshavet styrker derfor Hesthammers tro på bruk av EM-data i leting etter olje og gass.
    – I Barentshavet har jeg nå en database på 20 brønner hvor EM-data dekker borelokasjonen. Totalt 8 av disse er funn, mens 12 er tørre eller klart ikke-kommersielle. Det kan enkelt vises at sammenhengen mellom EM-respons og hydrokarbonmengde er slående, poengterer Hesthammer.
    Men tilgang på EM data fjerner naturligvis ikke behovet for å gjøre grundige, integrerte analyser. Det er mye annet enn hydrokarboner som kan gi en kraftig EM-respons, og så langt viser Hesthammers statistikk at ca. 25 % av alle brønner på verdensbasis (snart 100 brønner) som bores på en kraftig EM-anomali påtreffer noe annet resistivt enn hydrokarboner. Sagt med andre ord er dette en funnrate på 75 %.
    – På den annen side viser dataene at mindre enn 3 % av brønnene som har blitt boret på en svak eller manglende EM-anomali har påtruffet kommersielle mengder med hydrokarboner.
    Statistikken viser derfor med all tydelighet at det skal svært gode grunner til å bore en letebrønn uten at den er understøttet av en god EM-anomali. Kanskje er det derfor på tide at industrien tar denne type data på alvor?
    – Dataene taler et tydelig språk, og det har etter min mening tatt alt for lang tid å implementere EM-analyser som en naturlig del av prospektevalueringen. Men jeg ser heldigvis nå at flere og flere oljeselskapene beveger seg i riktig retning, om enn noe langsomt, avslutter Jonny Hesthammer.

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.