I februar ga Miljødirektoratet Noah Solutions tillatelse til å deponere farlig avfall over havnivå på Langøya utenfor Holmestrand. Lagringskapasiteten var forventet å bli nådd i 2024, men med den nye tillatelsen kan virksomheten fortsette til 2030.
Geo365.no: Tillater deponi over havnivå
Anlegget på Langøya utenfor Holmestrand har behandlet og sluttdisponert uorganisk farlig avfall siden 1985. Avfallet lagres i de gamle kalksteinsbruddene.
I dag deponeres nøytralisert farlig avfall under havnivå (kote 0) og ordinært avfall over havnivå.
Men planene om deponering av farlig avfall over havnivå møter motstand. Bransjetidsskriftet Avfallsbransjen skriver at kommunestyret i Holmestrand vil stanse forlengelsen av driften (artikkel bak betalingsmur).
Allerede i oktober i fjor ba et enstemmig kommunestyre Miljødirektoratet om å avslå søknaden fra Noah om å få drive deponiet til 2030:
«Holmestrand kommune motsetter seg sterkt at Miljødirektoratet godkjenner søknaden fra NOAH Solutions AS om å lagre ikke reaktivt farlig avfall over kote 0 på Langøya.»
Les hele høringsuttalelsen her
Norges Geotekniske Institutt (NGI) utarbeidet en miljørisikovurdering på vegne av Noah Solutions i forbindelse med søknaden.
NGI oppsummerer i vurderingen at tiltaket ikke vil føre til endring i risikobildet for naturmiljøet utenfor Langøya. Bergmassen omkring øya er tett, med unntak av identifiserte sprekkesystemer.
– Flere av høringsuttalelsene handler om miljørisiko. Det er slik at vi har fått utarbeidet en uavhengig miljørisikovurdering fra et av Norges beste fagmiljøer i NGI. De konkluderer med at endringen ikke vil medføre økt miljørisiko, sa Tove Sjøblom, administrerende direktør i Noah Solutions til Avfallsbransjen i oktober.
Hovedaktiviteten på Langøya er mottak av industrisyre, flyveaske fra forbrenningsverk og annet uorganisk farlig avfall fra norsk industri.
Porevann fra deponiet som ikke gjenbrukes i prosessen, går via renseanlegg til sjø. Anlegget har rensing i form av sedimentasjon, sand- og kullfiltrering.
Deler av Langøya, utenfor deponiområdet, er intakt kalkfuruskog, kalktørreng, kalkberg, edelløvskog og strandvegetasjon med mange interessante arter. Det er flere arter på rødlista. Området er vernet på grunn av geologisk arv.