Hever til rødtVeslemannen 10.08.2018 Foto: NVE

Hever til rødt

NVE varsler rødt farenivå for Veslemannen.

På bakgrunn av store bevegelser, stor sensitivitet for regn og værvarsel om kraftig regn i kveld og natt til lørdag hever NVE nå farenivået for Veslemannen til rødt.

– Det har så langt i dag kommet bare 8,2 mm nedbør, og selv med relativt lite nedbør er bevegelsen omtrent tredoblet. På bakgrunn av varsel om kraftig regn fra i kveld og i natt hever NVE farenivået til rødt (ekstremt) farenivå, sier geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala.

Hastighetene i fjellet er nå om lag 60-100 mm/d i øvre del av fjellpartiet og uendret på rundt 2 mm/d i nedre del av Veslemannen.

– Sensitiviteten til nedbør er veldig stor, og i sommer har en reaksjon på nedbør kommet tidligere enn foregående år, da fjellet har reagert mest på høsten. Årsaken er høyere temperaturer og mindre frost i fjellet enn normalt, sier Majala.

– I tillegg er fjellpartiet mer ustabilt som følge av de store bevegelsene de seneste årene, fortsetter hun.

NVE følger situasjonen kontinuerlig og er på stedet.

De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 1,3 m det siste året, og nedre delen 8 cm. Veslemannen har et volum på 120 000 – 180 000 m3 – det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Det vil bli publisert dagsrapporter for bevegelsene her

Neste rapport kommer lørdag kl. 10.00. Det blir også organisert en pressebrief på møterom Romsdalshorn i Rauma kulturhus kl. 10.00. Politi, NVE og Rauma kommune vil være til stede.

NVE publiserer en statusoppdatering kl. 22.00 i kveld.

Pressemelding

X