Oransje farenivå for Mannen

Oransje farenivå for Mannen

På bakgrunn av relativt store bevegelser og værvarsel om kraftig regn varsler NVE nå oransje (høyt) farenivå for fjellpartiet Veslemannen.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Fjellpartiet reagerer hurtig med økning i bevegelse ved mye nedbør og snøsmelting.

– Sensitiviteten til nedbør er veldig stor, og i sommer har en reaksjon på nedbør kommet tidligere enn foregående år, da fjellet har reagert mest på høsten. Årsaken er høyere temperaturer og mindre frost i fjellet enn normalt, sier geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala. – I tillegg er fjellpartiet mer ustabilt som følge av de store bevegelsene de seneste årene, fortsetter hun.

Hastighetene i fjellet er nå om lag 9-19 mm/d i øvre del av fjellpartiet og rundt 2 mm/d i nedre del av Veslemannen. Det har kommet 2,7 mm nedbør så langt i dag.

Bevegelsene på Veslemannen økte i forbindelse med nedbør 25. juli og igjen 4. august. Som følge av dette ble det 4.august satt gult farenivå.

– På bakgrunn av varsel om kraftig regn fra i kveld og natt til lørdag hever NVE nå farenivået til oransje farenivå. Oransje farenivå betyr økt overvåking og forberedelse til eventuelt rødt farenivå, sier Majala.

De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) er noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 1,3 m det siste året, og den nedre delen 8 cm. Veslemannen har et volum på 120 000 – 180 000 m3 – det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Pressemelding

 

X