«Accelerating Deep Sea Minerals Exploration” var navnet på seminaret og workshopen der et titalls representanter fra industri, forskning og forvaltning deltok i juni 2022.
Her ble det blant annet diskutert hva som skal til for å utvikle en full verdikjede for dyphavsmineraler i Norge fra leting til utvinning og prosessering.
geo365.no: Ønsker full norsk verdikjede for dyphavsmineraler
I kjølvannet av workshopen, samt basert på spørreundersøkelser og dialog med de ulike aktørene, startet prosjektet Havbunnsmineraler – Testinfrastruktur, og denne våren leverte prosjektgruppen sine anbefalinger.
Rapport: Havbunnsmineraler – Testinfrastruktur – Muligheter og behovskartlegging
Rapporten ble presentert under seminaret Accelerating deep sea exploration i Bergen 19. april. Seminaret ble arrangert av GCE Ocean Technology, Norsk Forum for Marine Mineraler og Offshore Norge.
Det overordnede budskapet til rapportforfatterne er at Norge er i en unik posisjon for å kunne utvikle en ny havnæring:
1) Oljedirektoratet bekreftet tidligere i år at det finnes store, tilstedeværende mineralressurser på norsk sokkel. Dette er ressurser som kan spille en viktig rolle for å dekke det økende behovet for råmaterialer for det grønne skiftet.
2) Norge er verdensledende på offshore olje- og gassteknologi og kompetanse, og mye av dette vil kunne være overførbart til den gryende havbunnsmineralindustrien.
3) I fjor høst la Olje- og energidepartementet frem konsekvensutredningen vedrørende undersøkelse og utvinning av dyphavsmineraler. Den er for tiden ute på høring, og utredningen vil være et viktig beslutningsgrunnlag for den videre åpningsprosessen.
Det er ventet at OED vil legge frem en stortingsproposisjon senere denne våren. Det kan åpne for at Norge allerede i år eller neste år tildeler lisenser for leting.
4) Norge har en verdensledende prosessindustri, noe som potensielt kan bidra til at vi kan foredle/ bruke dyphavsmineraler som innsatsfaktor på land.
Deep Sea Minerals 2023
Licence to Operate – Securing Minerals for the Green Shift – Technology & Innovation
Bergen 5. – 7. desember 2023
Uavhengig av utfallet vedrørende åpningsprosessen – det kommer ikke til å bli en ny, norsk næring basert på dyphavsressursene uten et sterkere kunnskapsgrunnlag om økosystemene og mineralforekomstene. Samtidig pågår arbeidet med å utvikle nødvendig teknologi som trengs for å drive leting og utvinning effektivt og med minst mulig miljøpåvirkning på flere tusen meters dyp.
Rapporten påpeker at infrastruktur og forskning, utvikling og innovasjon, samt testfasiliteter vil være viktig for å akselerere teknologiutviklingen og kunnskapsinnhentingen. Satsing på testinfrastruktur er nødvendig for å realisere nye teknologier og metodikk, og for å redusere risiko.
Illustrasjonen under, hentet fra rapporten, oppsummerer forslag til investeringer i infrastruktur på kort sikt. Det foreslås dessuten blant annet økte bevilgninger og styrkede ordninger for flere aktører som samler inn data.
Rapportforfatterne har også tegnet et veikart for mulig infrastruktur og fasiliteter i Norge frem mot 2030:
Et vedlegg til rapporten, utarbeidet av SINTEF, minner oss samtidig om at Norge allerede i dag har betydelig infrastruktur på land og til sjøs som er relevant for utviklingen av en dyphavsmineralindustri.
Det inkluderer blant annet flere forskningsfartøyer, Hugin AUV, Ægir ROV, Ocean Laboratory (SINTEF og NTNU), NTNUs oppredningslaboratorium, ReSiTecs metallurgiske laboratorium og et observatorium på Mohnsryggen (UiB). Hugin AUV er imidlertid moden for utskiftning og Ægir ROV har behov for oppgraderinger, jfr. prosjektgruppens anbefalinger.
Hensikten med rapporten har vært å legge grunnlaget for en ansvarlig industriutvikling med fokus på miljø, ressursgrunnlaget og utnytting/forvaltning av ressursene.
Prosjektet ble organisert av Bjarte Horn i Ocean Innovation Catapult (adm. leder) og Jon O. Hellevang i GCE Ocean Technology (prosjektleder). Styringsgruppen har bestått av representanter fra Ocean Innovation Catapult, SINTEF, UiB, NTNU, NUI, DeepOcean, NMM, OD og Siva. Prosjektet ble finansiert av Siva.