Skal stabilisere kvikkleire med papiravfall Foto: Acciona

Skal stabilisere kvikkleire med papiravfall 

Det spanske entreprenørselskapet Acciona skal sammen med Sintef og papirprodusenten Norske Skog, teste en ny innovasjon på Nye Veier-strekningen mellom Ranheim og Værnes.  

Kvikkleire kan skape problemer i byggeprosjekter, og som et tiltak for å stabilisere den brukes ofte sement og kalk. Et FoU-prosjekt på E6-utbyggingen i Trøndelag skal kartlegge om det i stedet er mulig å stabilisere kvikkleiren ved bruk av aske fra papiravfall. 

Les på GEO365: Kvikkleire forsinker jernbaneprosjekt 

I en melding opplyser Acciona om at papir kan resirkuleres flere ganger, men når cellulosefibrene i papiret er for korte til å resirkuleres igjen, blir det brent for å produsere energi. Det er asken fra denne prosessen som brukes i FoU-prosjektet.   

Les også: Mange byggeplaner på kvikkleire 

Acciona opplyser at de har gode erfaringer knyttet til bruk av aske fra papiravfall. I prosjektet PAPERCHAIN, som ble delvis finansiert av EU-kommisjonen gjennom Horizon2020-programmet, ble det brukt papiravfall som substitutt for kalk og sement.  Som en del av prosjektet ble det bygget en veistrekning i den spanske regionen Aragón hvor aske ble benyttet som fundament. 

I en pressemelding skriver selskapet at dersom forsøket blir vellykket, kan erfaringene fra E6-prosjektet gi store kutt i CO2-utslipp i fremtidige prosjekter hvor det er forekomster av kvikkleire.  

Les også: Ny teknologi for stabilisering av kvikkleire 

X