Rana Gruber er etter nedleggelsen av Sydvaranger Gruve i 2015 landets eneste jerngruve. Men Norge har en rik historie å by fram når det gjelder jernmalmproduksjon. Lenge dreide det seg kun om myrmalm. Bergmalmbasert jernproduksjon kom først i gang etter reformasjonen (1537).
Jernmalmforekomstene i Dunderlandsdalen nord for Mo i Rana har vært kjent i nesten 250 år. På 1800-tallet var det flere som forsøkte å utnytte dem, men det var ikke før den svenske industrimagnaten Nils Persson meldte seg på at det ble fart i sakene.
Persson eide fra før gruvene i Sulitjelma. I 1901 ble virksomheten kjøpt av The Edison Ore Milling Syndicate som tidligere hadde blitt etablert av den amerikanske oppfinneren Thomas Alva Edison. Formålet var å dra økonomisk gevinst av en serie patenter for magnetisk utvinning av jernoksider fra jernmalm.
Den første malmlasten ble skipet ut fra Gullsmedvik i Mo i 1906, men driften var ulønnsom og ble stanset to år senere.
Rana Gruber A/S ble stiftet i 1937, og etter mye «om og men» kom permanent drift i gang i 1964.
I 1991 ble selskapet overtatt av de ansatte og styremedlemmene, men i 2008 overtok LNS-konsernet alle aksjene.
LNS er fortsatt eier av Rana Gruber som «lever i beste velgående» til tross for lave priser på jernmalm de senere årene.
Råmalmen som Rana Gruber driver på har 32-34 prosent jern. Hematittkonsentratet etter oppredning inneholder over 60 prosent jern.