Bildet over: Langøya utenfor Holmestrand har tatt imot farlig avfall siden 1985. Om knappe to år kan mottakskapasiteten være nådd.
Anlegget på Langøya utenfor Holmestrand har behandlet og sluttdisponert uorganisk farlig avfall siden 1985. Avfallet lagres i de gamle kalksteinsbruddene, og det er ventet at bruddene vil være fylt opp i 2024.
Miljødirektoratet ga NOAH (tidligere Norsk avfallshåndtering) tillatelse til å fortsette lagring over kote null (havnivå) i Sydbruddet på øya. Dette fordret at NOAH får tillatelse til å bygge et avvanningsanlegg med filterpresse, noe kommunen sa nei til.
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) har nå imidlertid satt foten ned og uttaler i en pressemelding at det ikke finnes noen reelle alternativer til deponering av farlig avfall i Norge.
Gjelsviks departement opphever kommunens forbud mot tiltak på Langøya. Avfallsbehandlingen og -lagringen må holde frem fordi vi er forpliktet etter internasjonalt regelverk å sikre nasjonal behandlingskapasitet for farlig avfall.
– En avvikling av driften av deponiet allerede i 2024 ville derfor fått betydelige negative konsekvenser for nasjonale interesser og internasjonale miljøforpliktelser, sier Gjelsvik.
Ministeren påpeker at NOAH håndterer farlig avfall fra ca. 75 bedrifter i Norge på Langøya, inkludert fra 17 av 20 forbrenningsanlegg.
– Avfallet inneholder helse- og miljøfarlige stoffer og må håndteres forsvarlig slik at det ikke skaper forurensning eller skade på mennesker og dyr. Det er viktig av hensyn til disse bedriftene og for trygg håndtering av farlig avfall at deponiet blir forlenget.
Hovedaktiviteten på Langøya er mottak av industrisyre, flyveaske fra forbrenningsverk og annet uorganisk farlig avfall fra norsk industri.
Det farlige avfallet nøytraliseres til en type gips som i dag lagres under havnivå. Ordinært avfall lagres over havnivå.
Avvanningsanlegget som NOAH ønsker å bygge, vil kunne komprimere gipsen slik at den blir stabil nok til å lagres over havnivå.
Porevann fra deponiet som ikke gjenbrukes i prosessen, går via renseanlegg til sjø. Anlegget har rensing i form av sedimentasjon, sand- og kullfiltrering.
Deler av Langøya, utenfor deponiområdet, er intakt kalkfuruskog, kalktørreng, kalkberg, edelløvskog og strandvegetasjon med mange interessante arter. Det er flere arter på rødlista. Området er vernet på grunn av geologisk arv.