Ingen dag er lik!Victoria Natasha Rudhaugen Hauger. Foto: Privat

Ingen dag er lik!

Med jobb som geolog i en bergverksbedrift er det mulig å dra fordel av godværet og søke ly innendørs når styggværet setter inn.

– Naturen har alltid fasinert meg. Det er grunnen til at jeg valgte akkurat dette studiet, sier Victoria N. R. Hauger som jobber som Bergingeniør på Franzefoss Minerals anlegg på Hole i Innlandet.

Victoria er utdannet innen Tekniske Geofag med fordypning innen mineralproduksjon på NTNU.

– Tekniske Geofag er en studie som bruker tilnærmingsmetoder fra mange forskjellige fag for å løse naturens mysterier. Hvem klarer egentlig å tøyle iveren når dagens forelesning handler om juratidens dinosaurer, hvordan diamanter blir til, eller oslofeltets vulkaner? smiler hun.

Moderne bergverksbedrift

Victoria skrev både fordypningsoppgave og Masteroppgave for Franzefoss Minerals. Masteroppgaven omhandlet Flotasjon av Tromsdalskalken. Flotasjon er en separasjonsmetode (les: Et lite stykke hverdagsmagi ?) som skiller én mineralfase i en bergart fra en annen ved å få den til å flyte mens resten blir liggende igjen på bunnen.

– Etter endt studie ble jeg tilbudt jobb i Franzefoss Minerals. Bedriften driver med mye spennende, og for meg betydde det også mye at Franzefoss Minerals opptrer som en ansvarlig og moderne bergverksbedrift.

– Dette samsvarer godt med mine egne verdier, påpeker Victoria.

Foto: Privat

Hver dag er forskjellig

– Det finnes ikke en typisk dag på jobb, og det er det som er så fint. Jeg kan studere stein med fantastiske kambro-siluriske fossiler ute i bruddene en solfylt dag, finne ut hvordan en siktemaskin kan sikte mer effektivt neste dag og designe fremtidens brudd en tredje dag.

– Jeg trives veldig godt med allsidigheten. Det er mye nytt og spennende hele tiden, og det er gøy å få være en del av det.

Hun er også ambisiøs, og forsøker å leve etter blant annet ett prinsipp hvor det gjelder å forsøke å øke sannsynligheten for at flaksen havner i hennes favør.  Da er veldig snevre ønsker mindre sannsynlige enn brede.

– Ett ønske for min videre karriere er å kunne fortsette å løse naturens mysterier, samtidig som jeg viser andre hvor tøft det er.

Samfunnet trenger realister

Å være bergingeniør er en livsstil mer enn et yrke. Victoria påpeker derfor at livsstilen må være kompatibel med andre ting man ønsker i livet.

– Min anbefaling til andre unge som vurderer å ta samme studieretning som meg, er at en utdannelse innen realfag blir det alltid bruk for. Har du interesse for faget, blir ingen dag på jobben kjedelig, mener Victoria N. R. Hauger.

Til slutt kommer hun med en liten anbefaling, og et hjertesukk.

– Bergverksbedrifter er ofte små og ikke like flinke til å være synlige som de største når det gjelder profilering og tilstedeværelse på fagdager og bedriftsdager på universitetene. Det blir derfor desto viktigere å være synlige for dem. Finn en arbeidsgiver du vil jobbe for og send en epost. Svaret er ofte overraskende positivt.

Kilde: kalk.no/Franzefoss Minerals

X